Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Når æggeskallen kun kan pilles af i meget små stykker, siger det faktisk en del om ægget.

De fleste æggeelskere har formentlig skullet pillet et æg, hvor det nærmest er umuligt at få skallen af, mens skallen andre gange næsten kan tages af i ét stykke.

Og der er faktisk en rigtig god grund til denne store forskel på, hvor lette eller svære æggene er at pille. Ifølge forsker og seniorrådgiver Jens Kirk Andersen fra Afdelingen For Fødevaremikrobiologi på Danmarks Tekniske Universitet skyldes det nemlig æggets alder.

”Jo nyere ægget er, des sværere er det at pille,” siger Jens Kirk Andersen til Videnskab.dk.

Æggets lag spiller en rolle
Hvis du får et helt maltrakteret æg til frokost, kan det altså blot skyldes, at det er ret nylagt. Årsagen skal findes i den måde, ægget bliver dannet på.

”Først bygges der lag af blomme, derefter kommer en blommehinde, og senere kommer der lag på lag af æggehvide. Det afsluttes med en skalhinde, og til sidst kommer skallen naturligvis. Det betyder, at ægget består af en masse små lag,” siger Jens Kirk Andersen.

Når ægget er nylagt, er lagene mere adskilte, og ægget kan derfor gå mere i stykker mellem lagene, når det skal pilles. Men med tiden forsvinder lagdelingen mere, og det gør altså ægget lettere at pille.

CO2-gas siver ud
Professor emeritus Glenn Froning fra University of Nebraska forklarer, at det også kan skyldes en anden proces i ægget.

Æggehviden i nylagte æg indeholder kuldioxid (CO2), der er en svag syre. Med tiden siver CO2-gassen ud af ægget, og det gør æggehviden mindre syreholdig. Den gennemsigtige skal-hinde, som sidder udenpå æggehviden, består bl.a. af keratin, og netop keratin er stærkest i et syreholdigt miljø. Så jo mere syreholdig æggehviden er, desto stærkere binder keratinen sig sammen med proteinerne i æggehviden. Og det gør det svært at pille.

Men da ægget taber CO2 med tiden, mister keratinen sin styrke, og dermed bliver bindingen svagere – og ægget lettere at pille.

Ifølge Glenn Froning vil ægget være lettest at pille omkring 7-10 dage efter, det er lagt, mens holdbarheden på ægget er cirka fire uger, fra det bliver lagt af hønen.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *