Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

650 delegerede stemte fredag formiddag om fusion af LO og FTF. 389 ud af 400 LO-delegerede stemte ja, og 71 procent blandt FTF’s delegerede. Indrømmelser til 3F skabte intens debat på FTF-kongressen.

Fredag blev en historisk dag for fagbevægelsen. 650 delegerede fra LO og FTF var fredag samlet i Odense for at afgøre, om de to hovedorganisationer skulle slå sig sammen.

Spørgsmålet skulle afgøres med to tredjedeles flertal i begge hovedorganisationer. Men mens de delegerede fra LO var hurtige til at skride til afstemning, trak det ud i kongressalen, hvor FTF’erne var samlet.

Klokken 13.05 blev det dog offentliggjort på Twitter, at Danmarks nye hovedorganisation var en realitet. 389 ud af 400 LO-delegerede stemte ja, og 71,4 procent blandt FTF’s delegerede stemte ja.

Ophedet debat i FTF
Men mens formiddagen forløb roligt i LO-lejren, var der spænding til det sidste om afstemningen i FTF-lejren.

Det samlede resultat skulle efter planen være offentliggjort på et pressemøde klokken 12.30, men det stod hurtigt klart, at tilløbet til afstemning blandt de 250 FTF-delegerede medførte betydeligt mere drama end oprindeligt antaget.

Det var 3F’s pludselige opbakning til fusionen, som skabte ro i LO-lejren og krise i FTF.

Efter i lang tid at have anbefalet et nej til fusion vendte Danmarks største fagforbund nemlig på en tallerken efter et møde i hovedbestyrelsen torsdag.

Men det skete efter et forhandlingsforløb, hvor 3F har krævet ændringsforslag til den nye hovedorganisation.

Og det er de betingelser, som blev opfyldt torsdag, som fredag formiddag skabte intens debat i FTF-lejren bag de lukkede døre i Odense Koncerthus.

Krav om politisk ståsted skabte splid
Et af 3F’s vigtigste krav var, at den nye hovedorganisation skal kunne have en politisk holdning, der har afsæt i fagbevægelsens værdier.

“Vi insisterede på, at politik bliver indskrevet som en del af grundlaget for arbejdet i den nye hovedorganisation. Det har været vigtigt for os, fordi vi frygter, at en ny hovedorganisation kunne have svært ved at nå til enighed og give genlyd på vigtige politiske spørgsmål. Det har vi fået skrevet ind,” sagde Per Christensen til Altinget torsdag, efter at 81 ud af 82 hovedbestyrelsesmedlemmer havde stemt for den nye anbefaling.

Derudover havde 3F stillet krav til det lokale politiske og faglige arbejde, hvor der nu er enighed og ressourcer til at lave en lokal struktur i den nye hovedorganisation, hvilket skal styrke indflydelse på den lokale arbejdsmarkedspolitik.

3F har også fået tilsagn om, at eventuelt frafald af FTF-medlemmer efter fusionen vil blive kompenseret, og at de organisationer, som LO i dag giver tilskud til, fortsat vil modtage midler. Det drejer sig eksempelvis om Arbejdermuseet.

Den nye hovedorganisation skal træde i kraft 1. januar 2019.

MH afventer udspil
Formand for Merkonomernes Hovedorganisation, Bill T. Brodersen, har med spænding fulgt fusionsprocessen.

“Vi (MH) er jo med i FTF, og derfor afventer vi nu diverse udspil fra den nye sammenslutning. Vi ved ikke meget om, hvorledes arbejdet fremover vil blive organiseret, og derfor ser vi frem til at blive klogere på den nye situation,” siger Bill T. Brodersen.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *