Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

De fleste vil gerne sove lidt længere, når de ikke skal op på arbejde – men det kan være en dårlig idé.

Efter en hård arbejdsuge med mange gøremål fungerer weekenden som et åndehul, hvor man kan få tanket op på energi – bl.a. ved at sove lidt længere end i hverdagen.

Men så kan man risikere at blive ramt af det, der kaldes socialt jetlag. Forskning viser nemlig, at socialt jetlag – når kroppens indre ur ikke passer med personens søvnskema – kan give symptomer som et almindeligt jetlag fra en ferie, nemlig dårligere helbred, dårligere humør og mere træthed.

”Vores data viser, at hvis du rykker din søvnrytme med mere end en time, har du øget risiko for at få socialt jetlag. Så hvis du bare går i seng en time senere og står op en time senere, eller går i seng to timer senere og står op på samme tid, øger du risikoen,” siger Michael Grandner, der er professor ved University of Arizona, til Daily Mail.

Fast søvnskema er vigtigt
Det anbefales, at man får omkring seks til otte timers søvn hver nat. Får man ikke nok søvn, kan det nedsætte ens produktivitet i løbet af dagen og på lang sigt føre til helbredsproblemer såsom diabetes, overvægt og hjertesygdomme.

Nyere forskning viser da også, at det faktisk kan være ligeså vigtigt at have et fast søvnskema som at få sovet nok timer hver nat.

Et nyt studie fra Northeastern Illinois University har netop undersøgt 15.000 studerendes søvnvaner, og her viste det sig, at kun fire ud af ti studerende havde indre kropsure, der var synkroniseret med deres skoleskema. De resterende 60 pct. led af et socialt jetlag på mindst 30 minutter. Forskerne kunne desuden se en sammenhæng mellem socialt jetlag og de studerendes karakterer samt præstationer i timerne.

Større risiko for depression
Tidligere forskning har også vist, at personer, hvor deres indre ur ikke er i synk med deres arbejde og sociale aftaler, har større risiko for at blive deprimerede, ryge cigaretter og drikke alkohol.

I 2017 viste en undersøgelse, at socialt jetlag øgede sandsynligheden for hjertesygdomme med 11 pct.

”Det var særligt overraskende, at disse effekter var uafhængige af, hvor mange timers søvn personerne fik samt symptomer på søvnløshed. Resultaterne siger noget om, at et uregelmæssigt søvnmønster – foruden søvnløshed – spiller en signifikant rolle for vores helbred,” siger Sierre Forbush, der ledte forskningen.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *