Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Vi ved godt, at vi burde spise sundere og træne mere. Men det kan være svært at tage sig sammen, når man ikke helt ved, hvor meget det rent faktisk betyder for ens levetid.

Nu har en ny undersøgelse fundet frem til, at fem helt konkrete sunde vaner i hverdagen kan forlænge livet med mere end 10 år. Det drejer sig om at spise sundt, træne regelmæssigt, indtage alkohol i moderate mængder, ikke at ryge og holde sig normalvægtig.

12 og 14 år længere at leve i
Hvis man følger disse fem vaner, vil det forlænge en 50-årig kvindes liv med 14 år og en mands med 12. Undersøgelsen, der har været publiceret i tidsskriftet Circulation, er lavet på baggrund af data fra 79.000 kvinder og 44.300 mænd. De svarede på detaljerede spørgsmål om deres helbred og livsstil i en periode på op til 34 år.

Personerne blev anset for at være sunde, hvis de indtog mindre end en genstand om dagen for kvinder og to genstande for mænd, havde et BMI på mellem 18,5 og 24,9, hvis de motionerede og var aktive i mindst 30 minutter om dagen, og hvis de ikke røg og aldrig havde været rygere.

Markant bedre odds med sunde vaner
I løbet af perioden på 34 år døde 42.000 af testpersonerne. De 14.000 af dem pga. kræft og 10.700 pga. hjertekarsygdomme.

Men de personer, der havde fulgt alle fem sunde vaner, havde 74 pct. mindre risiko for at dø i løbet af perioden, når man sammenlignede med de personer, der ikke havde de sunde vaner i hverdagen.

Derudover havde de sunde testpersoner også 82 pct. mindre risiko for at dø af hjertekarsygdomme samt 65 pct. mindre risiko for at dø af kræft. Og samlet set betyder det, at man kan forlænge sit liv med mere end 10 år ekstra, siger forskerne bag studiet.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *