Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Hemmeligholdte notater afslører ifølge Jyllands-Posten, at regeringen i efteråret havde planer om at skære mærkbart i nyuddannedes dagpenge.

Notaterne afslører, at regeringen tilbage i november planlagde at skære dybt i dagpengene til nyuddannede – den såkaldte dimittendsats – og at forslaget var på bordet under forhandlinger med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

I dag får en nyuddannet uden børn, der er medlem af en a-kasse, 13.158 kroner om måneden i dagpenge. Det beløb ville regeringen sænke til 7.182 kroner, skriver Jyllands-Posten. Det er godt 1.000 kroner mere end SU-satsen.
Regeringen pønsede også på at sænke dagpengesatsen for nyuddannede a-kassemedlemmer med børn fra 15.090 kroner til 14.154 kroner om måneden.

Ifølge Jyllands-Posten fremgår det af notatet, at regeringen ser det som et stort problem, at nyuddannede kan opleve ”en betydelig ydelsesfremgang ved overgangen fra SU til dagpenge”. DR skrev i øvrigt allerede i november historien om regeringens planer om at skære i dimittenddagpengene på baggrund af notater fra forhandlingerne.

Dagpengeområdet er forligsbelagt, og da både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti afviste at ændre reglerne, blev planerne ikke til noget. I begyndelsen af maj var økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) ellers – bevæbnet med nye tal – ude med budskabet om, at nyuddannede fylder for meget i dagpengesystemet.

”Når man er færdig med sin uddannelse, kan man gå og hygge sig lidt på dagpenge, indtil man har lyst til at få et job,” lød det fra ministeren i Berlingske, og få dage senere satte Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, yderlige trumf på, da han foreslog helt at fjerne dimittendsatsen.

Men det viser sig altså, at regeringen allerede på det tidspunkt bag lukkede døre havde forsøgt at skære i nyuddannedes dagpenge. Og det møder kritik fra flere a-kasser. Administrerende direktør Michael Valentin fra Akademikernes A-kasse siger eksempelvis til Jyllands-Posten:

”Der bliver lavet rigtig meget dårlig politik som konsekvens af, at man sidder og laver aftaler i lukkede rum, hvor man ikke får inddraget dem, der ved noget om emnet, i processen.”

Formand for FOA Mona Striib er heller ikke begejstret:
”Dagpenge er et følsomt område. Når regeringen forsøger at få klemt ændringer igennem i lukkede rum, er det både uærligt og usmageligt. Det svækker tilliden til regeringen,” siger hun.

Det er ikke lykkedes avisen at få en kommentar fra Simon Emil Ammitzbøll-Bille eller finansminister Kristian Jensen (V), men beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) forsikrer i et skriftligt svar, at regeringen i dag ”ikke har planer om at ændre” dagpengereglerne.

MH opfordrer til åbenhed
I lighed med a-kasserne tager adm. direktør fra MH, Bjarne von Osmanski, afstand fra de hemmeligholdte drøftelser om dagpengeforringelser for nyuddannede.
“Hvis der overhovedet skal ændres på dette område, så vil jeg kraftigt opfordre til, at det foregår i et forum, hvor arbejdsmarkedets parter er ordentligt repræsenteret. Området er følsomt, og det bør den til enhver tid sidende regering respektere,” fastslår Bjarne von Osmanski.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *