Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Folketingets tre største partier er ifølge Altinget.dk parate til at drøfte eventuelle justeringer af den danske model. Det bliver dog ikke, før fagforbundene har afsluttet de tilbageværende afstemninger, understreger statsministeren.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er klar til at indlede drøftelser med regeringen om, hvorvidt der er behov for justeringer af den danske model. Treenigheden opstod under tirsdagens spørgetime med statsministeren.

“Jeg deler en opfattelse af, at der er grund til at reflektere over overenskomstforløbet både blandt lønmodtagere og arbejdsgivere. Jeg vil gerne være med til at drøfte, hvad det kan give anledning til af ændringer eller justeringer,” sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Behovet for drøftelserne kommer i kølvandet på de dramatiske OK18-forhandlinger, som i sidste øjeblik førte til en aftale, der dermed afværgede en storkonflikt. Dog understregede statsministeren under spørgetimen, at eventuelle drøftelser først vil finde sted primo juni, når de forskellige fagforbund formentligt har afsluttet deres afstemninger.

S og DF klar til drøftelser
Det var Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, der i første omgang spurgte ind til behovet for justeringer. Dog måtte partiformanden erkende, at hun heller ikke har en færdig køreplan for, hvordan en fornyelse vil se ud.

“Muligheden for strejke og lockout ønsker vi ikke at røre ved. Det er en naturlig del af den danske model. Men tiden er inde til refleksioner, eksempelvis om Forligsinstitutionen skal styrkes, eller om vi kan hente inspiration fra de andre skandinaviske lande,” sagde Mette Frederiksen (S).

Ligeledes kunne Kristian Thulesen Dahl (DF) melde, at Dansk Folkeparti er åben for at se på justeringer af den danske model, når det igangværende overenskomstforløb kan betragtes som endeligt afsluttet.

MH opfordrer til justering
Formand for MH, Bill T. Brodersen, er enig med partierne i, at en justering skal drøftes.
“Det vil være særdeles fornuftigt med et “serviceeftersyn” af den danske model. Hvis f.eks. politikernes dobbeltrolle i forhandlingsforløbet kan begrænses, så vil meget være vundet, og her kan vi netop indhente inspiration fra vore nordiske nabolande,” fastslår Bill T. Brodersen.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *