Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Medarbejdertrivsel udgør en langt større motivation til at bekæmpe stress end udsigten til bøder og sanktioner, mener DA ifølge netavisen Altinget.dk. LO efterlyser dog stadig mere regulering i den kommende arbejdsmiljøreform.

42 procent af de virksomheder, der har haft medarbejdere sygemeldt med stress, har lavet organisatoriske ændringer på arbejdspladsen for at løse problemet. Det viser en ny analyse foretaget af Rambøll for Dansk Arbejdsgiverforening blandt 1.518 danske virksomheder.

Tre ud af fire virksomheder angiver medarbejdertrivsel som den stærkeste motivationsfaktor for at bekæmpe stress – efterfulgt af forebyggelse af sygefravær. Kun 21 procent motiveres af truslen om bøder og sanktioner, mens endnu færre gør det for at imødekomme krav fra fagbevægelsen.

Ifølge Pernille Knudsen, viceadministrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, er analysen udtryk for, at virksomhederne har en oprigtig interesse i, at medarbejderne har det godt.

“Medarbejdernes trivsel er faktisk det, som virksomhederne prioriterer højest. Det er ekstremt vigtigt for dem. Dels består virksomheden af mennesker, så der er jo noget helt grundlæggende empati, dels er det ikke godt for virksomheden, hvis folk har det dårligt, fordi de så bliver fraværende og uproduktive,” siger hun.

Arbejdsmiljøreform på trapperne
DA-analysen peger ind i en af efterårets vigtigste beskæftigelsespolitiske dagsordener. Om få uger ventes regeringens ekspertgruppe om arbejdsmiljø at præsentere sine anbefalinger, hvilket bliver et startskud til politiske forhandlinger om en arbejdsmiljøreform.

DA advarer mod at stramme sanktioner over for dårligt psykisk arbejdsmiljø.
“Det er klart, at når denne her og andre analyser viser, at andre faktorer har større betydning end bøder og sanktioner, så har det selvfølgelig en betydning i forhold til, hvad vi vil anbefale,” siger Pernille Knudsen.

LO: 100 procent skal selv tage initiativ
Hos hovedorganisationen LO er der stor ros til de virksomheder, som har lavet organisatoriske ændringer efter stresstilfælde.

“Jeg anerkender, at der er virksomheder, der gør det rigtig godt. Og det er også rigtig godt, at 42 procent selv tager initiativ til at håndtere problemerne. Vi har bare behov for, at det bliver alle 100 procent,” siger næstformand Morten Skov Christensen.

“Arbejdsgiverne siger ofte, at det her er et individuelt problem, men jeg synes faktisk, at undersøgelsen viser, at det skyldes forhold på arbejdspladser, siden så mange har lavet organisatoriske ændringer,” tilføjer han.

Flere ressourcer til Arbejdstilsynet
Til forskel fra DA mener Morten Skov Christensen, at analysen understreger effekten af bøder og sanktioner.
“21 procent er rigtig højt, når man sammenligner med, at Arbejdstilsynets reaktioner på psykisk arbejdsmiljø udgør under fem procent af det samlede antal reaktioner,” siger han.

LO mener, at der skal laves en bekendtgørelse omkring psykisk arbejdsmiljø, så det bliver mere klart for virksomhederne, hvad der stilles af krav, og at Arbejdstilsynet samtidig får bedre værktøjer og ressourcer til at føre tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø.

“Vi ønsker en blanding af regulering, ressourcer og kompetencer ud til arbejdspladserne. Men her står arbejdsgiverne nok mest på, at arbejdspladserne selv løser problemerne,” siger Morten Skov Christensen.

Stress skal standses i de unge år
DA mener dog, at man især skal vende blikket mod forebyggelse i de unge år.

“Det er jo unge både i folkeskolen, under uddannelse, arbejdsløse og folk på førtidspension, der er de mest stressede. Det er jo ikke dem, der arbejder. Det siger jo noget om, at det er en tendens i samfundet, og at det er noget, der starter tidligt. Så vores stærkeste anbefaling i forhold til en kommende reform vil nok være at have fokus på, hvad man kan gøre for de unge,” siger Pernille Knudsen.

Analysen fra DA viser samtidig, at 78 procent af virksomhederne har håndteret udfordringerne med stress gennem dialog. Mange virksomheder angiver også den årlige drøftelse af arbejdsmiljø som et populært redskab, når ledelsen og medarbejdere skal finde den bedste måde at håndtere stressproblemet på.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *