Vær opmærksom på den lille hvide svamp, der ligner en champignon, men som er dødelig giftig.
Det er september og dermed den perfekte årstid til at samle lækre svampe i de danske skove. Og der er faktisk rigtig mange svampe at gå efter.
Det er dog en rigtig god idé at have styr på de forskellige svampearter inden. For selvom der er mange lækre svampe, findes der også dødelige giftige iblandt.
Hvis du gerne vil på svampejagt, får du her nogle gode råd at følge:
1. Hav styr på svampene
Det er en rigtig god idé at udstyre sig med en svampebog, hvor du både kan lære noget generelt om svampe – men så du også kan identificere de svampe, du finder på din tur. Det anbefales til nybegyndere at finde en eller to svampearter, som man primært går efter – og hvor der ikke er risiko for at forveksle dem med en giftig svamp. Det kunne fx være kantareller eller rørhatte.
Du er nemlig på sikker grund med rørhatte, men der er dog enkelte varianter, der ikke er velsmagende. Så skær et lille stykke af og læg det på din tunge. Hvis der kommer en grim smag, eller det brænder, så smid den ud.
2. Pas på de giftige svampe
Hvis du er det mindste i tvivl om en svamp, så smid den ud.
Der findes 600 danske svampearter, og heraf er 30 giftige. Tre af dem er dødelige giftige, og herudover kan 10 forårsage alvorlige symptomer.
De tre dødelige giftige svampe er en puklet giftslørhat, grøn fluesvamp og snehvid fluesvamp – og den sidste ligner til forveksling en lækker champignon.
3. Sørg for udstyret
Drop plastikposer og hav i stedet en kurv med, hvor svampene ikke bliver mast. Det er også en god idé at have en lille urtekniv med til at skære svampene af med samt en lille pensel til at børste jord væk. Det sparer dig for en masse arbejde, når du kommer hjem med svampene.
4. Gør dem klar
Når du kommer hjem i køkkenet med svampene, skal de renses, og du skal skære dem igennem for at se efter råd og orme. Hvis de er hvide og fine, er de klar til brug.
Det er meget vigtigt, at du er 100 % sikker på, du har indsamlet de rigtige arter. Er man det mindste i tvivl, skal de smides ud. Og husk, at vilde svampe altid skal gennemsteges.
Svampene kan steges på panden eller tørres og opbevares i en krukke til senere brug.
5. Saml til dekorationer
Du kan også samle en række flotte svampe til dekorationer – særligt når vi nærmer os juletid. Svampene skal blot i en pose og i fryseren en times tid, så bakterier og smådyr dræbes. Og så skal de tørre på en bageplade i et par dage. Herefter er de klar til at pynte i en juledekoration eller andet.
Kilde: Naturstyrelsen, Plantorama, dr.dk
Skriv et svar