Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Der er intet, der tyder på, at slankekure gør noget godt for dig, når man ser på din levealder.

Når man skal smide nogle kilo, vil man gerne hurtigt se resultater på vægten. Og det betyder for mange, at de afprøver nogle ekstreme slankekure, der indeholder få kulhydrater. Men det kan faktisk have en betydning for, hvor langt dit liv ender med at være.

En ny undersøgelse, der har været publiceret i det medicinske tidsskrift The Lancet, viser, at personer, der får omkring halvdelen af energien fra kulhydrater, lever længere end dem, der spiser enten mange eller få kulhydrater. Det har fx været oppe i tiden at skære kraftigt ned på sit kulhydratindtag og i stedet indtage mere fedt. Det bliver brugt både som slankekur – men også som livsstil.

“Vores data viser imidlertid, at slankekure med få kulhydrater baseret på animalsk fedt hænger sammen med risikoen for et kortere liv, og det burde dermed frarådes,” siger Sara Seidelmann fra Brigham and Women’s Hospital i Boston, som står bag undersøgelsen, ifølge Forskning.no.

 

Risikoen kan mindskes
Resultaterne er baseret på en stor undersøgelse med 15.428 mænd og kvinder, der er blevet fulgt i en periode på over 25 år, da de var mellem 45 og 64 år. Deltagerne har bl.a. svaret på spørgsmål om, hvad de spiser samt hvor meget og hvor ofte.

Resultaterne viser klart, at de, der havde en kost, hvor 50-55 pct. af kalorierne kom fra kulhydrater, i gennemsnit levede fire år længere end de, der indtog under 40 pct. kulhydrater i kosten. Ekstreme slankekure anbefaler endda ofte et kulhydratindtag på under 20 pct.

De personer, der indtog mere end 70 pct. kulhydrater i kosten, levede i gennemsnit et år kortere end de, der indtog omkring 50 pct. Seidelmann forklarer, at bytter man animalsk fedt ud med plantebaseret fedt i en slankekur med få kulhydrater, vil det mindske risikoen for tidlig død.

Grove kerner foretrækkes
Det er ikke første undersøgelse, der kommer frem til, at det er sundest at indtage omkring 45-55 pct. kulhydrater i sin kost. En gennemgang af studier med i alt 432.000 personer viser nemlig det samme, og det er i tråd med anbefalingerne fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

Man kan selvfølgelig kigge på den type af kulhydrater, man indtager. Det skal nemlig helst ikke være chips og kage.

“Det meste skal helst komme fra planteriget, med masser af fiber og grove kerner og frø – og helst ikke fra søde drikke og færdigmad tilsat sukker,” siger Ian Johnson, der er ernæringsforsker ved Quadram Institute Bioscience i Norwich i England.

Kilde: Forskning.no

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *