Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Forskere forsøger at efterligne de positive effekter, som vinterbadning har på kroppen. Vinterbadning er blevet et hit, og rundt omkring i landet er der lange ventelister for at blive en del af særlige vinterbader-klubber.

Nu viser ny forskning også, at det også kan være rigtig gavnligt for kroppen at vinterbade – især hvis du er overvægtig. Forskere fra blandt andet Københavns Universitet har nemlig påvist, at mus kan tabe sig ved at efterligne de effekter, der er fra kulde og nikotin. Behandlingen øger energiomsætningen, dæmper appetitten og giver vægttab.

Kulde øger energiomsætning
Forskerne satte sig for at gøre noget ved det stigende antal mennesker, der er overvægtige. I Danmark er halvdelen af den voksne befolkning i kategorien moderat til svært overvægtige.

Forskerne fandt derfor frem til, hvordan de kunne efterligne nogle af de effekter, man ser fra vinterbadning og rygning. De ville gerne fremkalde den øgede energiomsætning, der sker ved kuldepåvirkning, samt en hæmmet sult, der ses ved rygning.

”Vi prøvede at finde de molekylære mekanismer for, hvordan kulde øger energiomsætningen, så vi kunne efterligne dem med et lægemiddel. Vi fandt frem til en kuldereceptor – TRPM8 – og identificerede stoffet icilin, som kan aktivere den. Kuldereceptoren sidder dog ikke på det brune fedt. Det lader til, at kuldereceptoren på hudoverfladen sender et signal til hjernen, der efterfølgende aktiverer det brune fedt via nerveforbindelser,” siger lektor og medforfatter Christoffer Clemmensen, CBMR, Københavns Universitet, og fortsætter:

”Musene blev slankere, når de fik icilin, fordi det øgede deres energiomsætning. Det bekræftede vores idé. Men den effekt, vi så, var dog ikke stærk nok til at kunne have en reel effekt for patienter, selv hvis vi kunne optimere stoffet. Hvis man vil ændre folks kropsvægt, er det ikke tilstrækkeligt alene at ramme energiomsætningen, man bliver også nødt til at få dem til at spise mindre for virkelig at skabe en negativ energibalance.”

Flere undersøgelser skal laves
Forskerne fandt frem til, at de såkaldte nikotin-receptorer kunne aktiveres med et særligt stof. Receptorerne er opkaldt efter nikotin, da det er ét af de stoffer, der kan aktivere receptoren, der blandt andet hæmmer sult.

”DMPP hæmmer ikke kun appetitten, det har også en enormt positiv effekt på glukose-metabolismen modsat eksempelvis nikotin, som har en dårlig effekt på fedt i leveren og insulinfølsomheden.  Vi kombinerede derfor icilin og DMPP, og så fik vi det, man kalder, en synergieffekt på kropsvægt. Hvilket vil sige to plus to giver mere end fire. Hver for sig giver de ikke et særligt vægttab. Men når vi giver dem sammen, så ser vi et stort vægttab,” siger lektor Christoffer Clemmensen.

Musene tabte sig cirka 12 procent over en periode på 20 dage. Nu skal flere undersøgelser kortlægge, om effekten også kan ses hos mennesker.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *