Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

EU-ministre blev torsdag i sidste uge enige om grundlaget for ny myndighed, der skal holde øje med de negative effekter af Unionens frie bevægelighed for arbejdskraft.

EU-borgeres mulighed for at tage til et andet medlemsland for at arbejde har været en alt andet end konfliktfri affære for mange lande. Det tog EU’s beskæftigelsesministre torsdag konsekvensen af, da de gav deres støtte til oprettelsen af den såkaldte Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, som EU-Kommissionen foreslog tidligere på året.

Den skal assistere landene i håndteringen af EU-borgeres arbejdsvilkår, hvad enten de måtte være udstationerede, lokalt ansatte eller blandt dem i meget mobile erhverv som for eksempel langturschauffører.

Myndigheden skal støtte landene i at håndhæve EU-reglerne ved blandt andet at deltage i fælles inspektioner på arbejdspladser, mægle i konflikter på tværs af grænserne, støtte kampen mod sort arbejde og styrke adgangen til information om rettigheder og pligter for de vandrende arbejdstagere.

”I dag er en god dag for det sociale Europa. Rådets enighed om Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed er en vigtig brik i puslespillet, der skal styrke retfærdigheden på det indre marked og EU’s sociale dimension. Med myndigheden vil samarbejdet mellem nationale aktører og kampen mod misbrug blive meget mere effektiv,” sagde Marianne Thyssen, EU’s beskæftigelseskommissær.

Ny agentur-strid venter forude
EU-landene har dog skruet en del ned for ambitionsniveauet for den nye myndighed. Flere af tiltagene er af ministrene blevet gjort frivillige og afhængige af de berørte landes accept, blandt andet når det kommer til mægling og tilsyn. Desuden er et flertal blandt landene imod overhovedet at kalde det en myndighed. Derfor vil de have det omdøbt til Det Europæiske Arbejdsmarkedsagentur.

Det forventes, at Europa-Parlamentet når frem til sin holdning til forslaget under næste uges samling i Strasbourg. Derefter skal de to medlovgivere mødes til de afsluttende forhandlinger.

Marianne Thyssen håber på, at det betyder en hurtig aftale mellem de to, inden Parlamentet går til valg til maj, og at den nye myndighed allerede kan komme op at stå i løbet af 2019.

Et enkelt udestående bliver dog udskudt på ubestemt tid, nemlig hvor det nye EU-agentur skal have sit hovedsæde. Sidste gang der skulle placeres agenturer i EU-regi, foregik det ved en dramatisk hemmelig afstemning, hvor Danmark måtte se sig selv slået på målstregen i forsøget på at få EU’s Lægemiddelagentur til København.

Et effektivt agentur
Adm. direktør for Merkonomerne, Bjarne von Osmanski, hilser planerne om etablering af Det Europæiske Arbejdsmarkedsagentur velkommen.
“For MH er det vigtigste, at vi får et effektivt agentur, uanset hvor det bliver placeret. Det er også afgørende, at der i det kommende agentur fokuseres på praktiske arbejdsforhold uden for megen regional politisering,” siger Bjarne von Osmanski.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *