Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Var chefen egentlig tilfreds med præsentationen tidligere i dag? Og hvorfor gik jeg så hårdt til min ven omkring deres børn? Og jeg burde nok ikke have været så hård ved min ægtefælle i det skænderi i onsdags.

Negative tanker har det med at samle sig hos os om aftenen, når vi er gået seng. Men næste morgen er tankerne ofte væk, og hele verden ser faktisk lysere ud. Det, som virkede som et stort problem aftenen før, har løst sig selv.

Og forskerne har faktisk en ganske naturlig forklaring på, hvordan det hænger sammen.

Hjernen afdramatiserer følelser
Christian Benedict er søvnforsker ved Uppsala Universitet og har netop udgivet bøgen ’Søvn, søvn, søvn’ sammen med Minna Tunberger.

Han forklarer, at vi i løbet af natten går igennem forskellige søvnfaser. I den sidste søvnfase, som kaldes REM-søvnen eller drømmesøvnen, øges aktiviteten i den del af hjernen, der hedder amygdala og som er hjernens følelsescentrum. Her bearbejder hjernen følelser og minder.

Når minder dukker op i denne del af søvnfasen, afdramatiserer hjernen simpelthen det, vi oplevede i vågen tilstand, forklarer Christian Benedict til forskning.no.

Forhindrer psykisk ubalance
Man kan sammenligne det med en mor, der siger følgende til sit barn: ’Du skal ikke bekymre dig. Jeg har fuld kontrol over det.’ Og funktionen er ganske vigtig for os. Den er nemlig med til at sikre, at vi kan håndtere stærke følelser og ikke ender i en psykisk ubalance, siger søvnforskeren.

Forskerne har målt, hvordan hjernen reagerer hos mennesker, der bliver udsat for ubehagelige og skræmmende ting. De kunne klart se, hvordan amygdala blev aktiveret under forsøgene.

Derefter lod forskerne halvdelen af forsøgspersonerne sove, mens resten var vågne natten igennem. Og da de så de samme billeder dagen efter, var der stor forskel på deres reaktion i hjernen.

De, som ikke havde sovet, blev endnu mere bange, mens de, der havde sovet, reagerede mindre på billederne. De havde også en større aktivitet i den del af hjernebarken, hvor der sidder et ’fornuftscenter’, hvilket er et vigtigt sted i hjernen for vores stress- og impulskontrol.

Hvis man over noget tid får for lidt af den vigtige REM-søvn, så hører amygdala ikke stemmen fra hjernens fornuftscenter, og dermed kan man ende med at være i større psykisk ubalance.

Derfor er det meget vigtigt at få nok med søvn.

Christian Benedict giver her sine bedste søvnråd

·         Hold din døgnrytme ved lige og lav ikke de samme ting om dagen som om aftenen.

·         Få dagslys og vær ude eller sæt dig ved et vindue. Dagslyset er afgørende for kroppens døgnrytme.

·         Spis ikke for meget til aftensmad, så du sætter maven og tarmene på overarbejde i løbet af natten.

·         Stress ikke over, du ikke får nok søvn. I perioder kan det være okay med mindre søvn, og vi har alle forskellige søvnbehov. Nogle kan klare sig med seks timer, mens andre skal have ni timer.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *