Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Når man skal jagte årets juletræ, er det blandt andet vigtigt, at træet har pæne grene og ikke er skævt. De færreste har lyst til at få et træ med hjem, der mangler nåle på grenene.

Men for danskernes yndlingsjuletræ, nordmannsgranen, er det faktisk blevet et problem. Nordmannsgranen taber nemlig nålene på det inderste af grenene, og det er noget, der hvert år koster juletræsavlerne mellem 20 og 50 millioner kroner.

Ingen vil nemlig betale fuld pris for et juletræ med ’bare skuldre’, som det også kaldes, og mange træer er endda usælgelige.

Genetik kan spille en rolle
Fænomenet har præget branchen siden 2014, og man har indtil nu troet, at det skyldtes manglen på magnesium. Og derfor har man forsøgt at gøde sig ud af problemet. Men de bare skuldre findes stadig.

”Vi ser, at nogle træer i juletræsbevoksninger får ”bare skuldre”, mens nabotræerne i samme række ikke får – på trods af de deler samme jordbund og får samme gødning. Vi mener derfor, at nogle træer med bestemte genotyper er mere disponerede for at få skaden. Træerne kan f.eks. tænkes at have forskellig evne til at optage eller udnytte magnesium,” forklarer lektor Ole Kim Hansen fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning.

Forskere fra Københavns Universitet er nemlig begyndt at beskæftige sig med problemstillingen.

Magnesium kan også påvirke
De ser på, hvilken rolle genetikken spiller, så man forbedrer de danske frøkilder og sikrer juletræerne et bedre genetisk materiale.

Herudover vil forskerne også undersøge næringsstofferne i jorden og grannålene for blandt andet at se på niveauet af magnesium, der også spiller en stor rolle i forhold til, at træerne får bare skuldre.

”For at finde frem til problemtræerne er vi gået i gang med at måle på de data, som vi har fra andre igangværende juletræsforsøg ude i felten. Det er stadig på et indledende stadie, men vi håber at få mulighed for at udvide vores forskning, så vi kan minimere risikoen for at skaden opstår,” siger Ole Kim Hansen.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *