Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Det er mørkt og koldt udenfor – og mange føler sig med god grund ekstra trætte.

Når kalenderen skifter fra decembers hygge til januars kulde, fylder trætheden måske lidt mere i vores hverdag. Det kan være svært at komme op om morgenen, og man føler sig mere træt i løbet af dagen. Og det er faktisk helt naturligt.

”Det, der styrer vores døgn- og søvnrytme, er lys og mørke. Helt firkantet kan man sige, at hjernen er skabt til at leve i 12 timers lys og 12 timers mørke. Men når man kommer længere og længere nordpå, er det jo ikke realistisk. Så om vinteren går vi lidt i hi. Der er meget mere mørke, og det betyder, at kroppen udskiller mere af det søvndyssende hormon melatonin, og dermed bliver vi mere trætte,” siger Michael Rasmussen, der er søvnekspert, til Merkonomerne.

Vi sover lidt mere om vinteren
Når vi er i lyset, udskiller vores krop mere af lykkestoffet serotonin, som gør os mere aktive og sætter gang i systemet. Men når der generelt er mindre lys om vinteren, falder serotonin-produktionen. Og det gør os mere trætte om vinteren.

”Hvis vi fik lov, ville vi sove meget mere den 21. december end den 21. juni, hvis vi ikke havde forpligtigelser at stå op til. Måske helt op til en time eller halvanden mere,” siger Mikael Rasmussen. Generelt sover vi kun omkring 15-20 minutter mere i de mørke måneder end i de lyse.

Sørg for at få masser af lys
Nogle mennesker er særligt sensitive over for skiftet fra de lyse måneder til de mørke. Faktisk oplever 15 pct. et dyk i stemningslejet fra oktober til marts. Og omkring 5-10 pct. af danskerne lider af vinterdepression i større eller mindre grad.

”Disse mennesker er meget påvirkede af mørket. De kan med fordel prøve lysterapi og at komme ud midt på dagen for at få lys til kroppen,” råder Mikael Rasmussen.

Der er stor individuel forskel på, hvor påvirkede vi er af den mørke vinter. Men helt generelt råder søvneksperten til, at man sørger for at få den mængde søvn, kroppen har brug for. Hvis man altid sover syv timer, så skal man holde fast i det.

”Og så gælder det om at få så meget naturligt lys som muligt. Gå en tur midt på dagen, eller sid så tæt som muligt på et vindue på kontoret. Eller sid med en lysterapilampe i en halv time hver dag. Det er vigtigt,” siger Mikael Rasmussen.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *