Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Der er god grund til at spise endnu flere grønne grøntsager i din hverdag. Vi ved godt, at det er sundt at spise grønt. Nu viser ny forskning, at det især er sundt for hjertet. 

Personer med åreforkalkning har typisk en kronisk betændelse i kroppen, og det kan øge risikoen for flere hjertelidelser. Forskere fra Linköpings universitet i Sverige har fundet en sammenhæng mellem disse betændelser og lave niveauer af antioxidanten lutein.

Lutein er fedtopløseligt og findes i store mængder i grønne grøntsager som spinat, grønkål, broccoli, persille og ærter. Det findes også i fx citrusfrugter, men det er slet ikke i samme mængder som i de grønne grøntsager.

Lutein reducerede betændelsen
Forskerne kiggede på en gruppe patienter, der allerede har haft problemer med hjertet. Selvom de blev medicineret og har vænnet sig til nye vaner, havde de stadig betændelse i blodet, og det gav dem større risiko for at blive ramt af endnu en hjertesygdom.

Men et større indtag af de grønne grøntsager – og dermed lutein – reducerede betændelsen i immuncellerne hos patienterne. Og det viser sig faktisk, at man kan opbygge et helt lager af lutein i immuncellerne.

Spinat er sundest i en smoothie
I et studie så forskerne nærmere på spinat, og hvordan man kan fylde mest muligt lutein op i kroppen. Spinaten blev både dampet, kogt og stegt, men det viste sig faktisk, at den bedste måde at spise spinat på er ved at indtage den kold. Når man varmer den op, nedbrydes det sunde stof nemlig.

Derfor er det mest optimalt at lave en smoothie med blandt andet spinat, for når spinatbladet hakkes i stykker, afgiver det endnu flere antioxidanter, skriver Forskning.no.

Spis sundt og varieret

Det er sjældent, at forskere decideret går ud og anbefaler superfoods – en betegnelse for madvarer med et højt indhold af særlige næringsstoffer.

”Superfoods er ikke pengene værd,” slår Tine Sundfør fast, der er ernæringsekspert, i bogen ’God mad – hvad forskningen fortæller os’.

”Vi har nemlig behov for mange typer mad, og der er jo en grænse for, hvor meget af et slags næringsstof vi har behov for. Det kan nemlig også blive for meget,” siger hun.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *