Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Det kan man i hvert fald konkludere, når man ser på fedtets stofskifte. Diabetes og hjertekarsygdomme rammer ufatteligt mange mennesker på verdensplan, og mange med type 2-diabetes er overvægtige.

Men selvom raske kvinder generelt har en højere fedtprocent end mænd, er der alligevel færre af dem, der har type 2-diabetes og andre livsstilssygdomme. Kvinder lagrer nemlig ofte fedtet på hofter og lår, mens det hos mænd lagres om maven. Og det er langt mere skadeligt.

Men ny forskning viser også, at kvinders fedt helt generelt er sundere end mænds.

Forbrænder mere energi
Det skyldes det komplekse forhold mellem gener og hormoner.
”Kvinders fedtvæv indeholder flere mitokondrier. Og de har dermed også potentiale til at være mere metabolisk aktive og dermed forbrænde mere energi,” forklarer Frode Norheim, der er forsker, til forskning.no.

Mitokondrier er de små energiværker, som findes i stort antal i dine celler. De omtales ofte som cellernes energilagre. Og det er altså dem, der gør kvindernes fedt lidt sundere.

Og forskellen på mænds og kvinders mitokondrie-antal skyldes formentlig det kvindelige kønshormon østrogen. Når kvinder går i overgangsalderen og østrogen-niveauet falder, mister de nemlig den gode effekt.

Vigtigt at forske i forskelle
Forskerne fandt frem til resultaterne ved at undersøge 100 musestammer.
”Et af generne, der blev undersøgt, hedder Lyplal1. Hunmusene fik fjernet genet og spiste en diæt med meget fedt og sukker. De tog mere på end hunmus, som også spiste usundt, men som stadig havde genet,” siger Frode Norheim.

Effekten kunne man ikke måle hos hanmus.

Frode Norheim påpeger, at det er vigtigt at forske på forskelle hos begge køn for at finde frem til en mere specialiseret behandling af livsstilssygdomme. Og disse studier viser netop, at der er forskel på de to køn og dermed også behov for forskellige behandling.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *