Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Ifølge et amerikansk studie er kvinders hjerner yngre end mænds. Det skriver Berlingske, der henviser til The Guardian som kilde. Forskerne forklarer, at det måske er grunden til, at kvinders hjerner fungerer bedre i livets senere år.

Hvis du er kvinde, er det muligt, at din hjerne er fire år yngre, end en mands med samme alder som dig. Amerikanske forskere mener at kunne bevise, at hjerner tilhørende kvinder, der kan betegnes som værende »sunde« i gennemsnit er 3,8 år yngre end hjerner tilhørende mænd i samme aldersgruppe.

Det er måske forklaringen på, hvorfor kvinder oppe i alderen har tilbøjelighed til at holde sig mere mentalt skarpe i længere tid end jævnaldrende mænd. Forskningen peger på, at hjernens stofskifte er den centrale faktor.

”Hjernens stofskifte ændres med alderen, men vi opdagede, at en god del af den forskel vi ser, skyldes forskel på køn. Hvis du kigger på, hvordan hjernens stofskifte forudsiger en persons alder, vurderes kvinder omkring fire år yngre, end de rent faktisk er,” siger Marcus Raichle, en neurobiolog ved Washington University skole for medicin i St. Louis til The Guardian.

Forskellen på mænd og kvinders hjerner kan spores allerede fra det tidligere voksenliv og fortsætter frem mod alderdommen. Ifølge forskernes resultat tyder det på, at der over et menneskes levetid sker ændringer i, hvordan hjernen bruger energi. Det er den ændring, der er interessant, fordi den hos kvinder fortsætter mere gradvist, end den gør hos mænd.

Undersøgelsen
Forskerne har ved hjælp af en hjernescanningsteknik målt strømmen af ilt og glukose i hjernen på 121 kvinder og 84 mænd i alderen 20 til 82 år. Scanningerne viste, hvordan sukker blev til energi i forskellige dele af forsøgspersonernes hjerner.

Herfra undersøgte forskerne, hvordan hjernens stofskifte fandt forskel på kønnene. De brugte en computer-algoritme til at forudsige forsøgspersonernes alder, baseret på hjernens stofskifte, som de forinden havde målt ved scanningerne.

Som det første lærte computeren at forudsige alderen på mænd ud fra dataene om deres stofskifte. Mændenes alder matchede den alder, som computeren vurderede ud fra stofskiftet. Men da de gjorde det samme med kvinderne, blev de overraskede. Kvinderne blev bedømt 3,8 år yngre, end de egentlig var.

Og ”det store spørgsmål er hvorfor,” siger Marcus Raicle til the Guardian. Det er nemlig endnu ikke klart, hvad forskellen betyder. Men ifølge forskerne kan resultatet måske bruges til at beskrive nogle af de ændringer, som man ser mellem mænd og kvinder, når de rammer alderdommen.

Mani Goyal, en anden af studiets forskere, udtaler til The Guardian, at han tror, at forskellen kan være ”grunden til, at kvinder ikke oplever lige så stort kognitivt fald i de senere år, fordi deres hjerner er yngre.”

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *