Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Vi ved, at søvn har mange gode effekter på vores krop, og de fleste har nok prøvet, hvordan kroppen meget hurtigt bliver påvirket af søvnmangel.

Der er altså ingen tvivl om, at søvn er livsvigtig for os. Men kan man mon få mere ud af søvnen? Det har forskere kigget på, og de er kommet frem til, at det er muligt at tilegne os et ordforråd fra et helt nyt sprog, mens vi er i dyb søvn. Og så kan vi finde dem i vores minder, når vi er vågne igen, skriver forskning.no.

Det er forskere fra Bern i Schweitz, der har testet personer, der sov om dagen. Under søvnen fik de oplæst forskellige ord såsom hus, elefant og nøgle på et fiktivt sprog med tilhørende oversættelser. Alle ordene blev læst op flere gange. I hjernens hippocampus blev der dannet minder under den dybe søvn.

Da personerne blev vækket, fik de læst ordene op igen, og de kunne faktisk placere ordene i forskellige kategorier. De havde altså hentet de minder frem, som hjalp dem med at huske ordene på det nye sprog, som de ikke kunne før luren, skriver Forskning.no.

Læring kan have konsekvenser
Forskerne bag undersøgelsen betegner resultaterne som meget spændende, og de spår, at man fremover vil blive endnu klogere på hvordan man kan lære under den dybe søvn.

Og om det har nogle konsekvenser for søvnen.

”Det er spændende resultater, som igen viser, at søvn er meget vigtig. Her viser forskningen en betydning for hukommelse og læring, og flere andre studier har også vist vigtigheden af søvn for en række forskellige funktioner,” forklarer søvnforsker Bjørn Bjorvatn, der er leder ved Nationalt Kompetencecenter for søvnsygdomme ved Haukeland Universitetssygehus i Bergen.

Søvnen er vigtig for kroppen
Resultaterne er blevet publiceret i tidsskriftet Current Biology. Medforfatter Marc Züst peger især på, det er spændende, at minderne hos testpersonerne blev hentet frem fra samme område i hjernen som minder lagret ved læring i vågen tilstand også gør – nemlig hippocampus.

”Disse hjernekonstruktioner ser ud til at forme minder uafhængig af tilstanden af bevidsthed – ubevidst under dyb søvn eller bevidst i vågen tilstand,” forklarer Marc Züst.

Der går dog formentlig noget tid, før man kan lægge sig ned og sove og lære et nyt sprog. For man skal stadig huske på, at søvnen først og fremmest har til formål at få kroppen til at fungere på alle måder i en vågen tilstand.

Tænk over, hvor mange der ikke prioriterer at sove nok. Det har konsekvenser. Og det bør man bestemt tænke på, når man om aftenen vælger at være vågen en time ekstra i stedet for at prioritere søvnen.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *