Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Flere danske kandidater til Europa-Parlamentsvalget har afgivet løfte om at holde falske nyheder ude af valgkampen. Forsker tvivler dog på, at det vil gøre en forskel.

Flere danske kandidater til Europa-Parlamentsvalget 26. maj skriver nu under på, at de vil afholde sig fra at dele falske nyheder og andet manipuleret indhold.

Ved at afgive ”løftet om valgintegritet”, som det nye initiativ hedder, forpligter kandidaterne sig blandt andet til at undgå at sprede falske nyheder og manipuleret materiale på nettet om politiske modstandere. Desuden lover kandidaterne ikke at benytte sig af materiale, der er fabrikeret eller spredt af for eksempel anonyme profiler på Facebook og Twitter.

Bag løftet står organisationen Alliance of Democracies Foundation med tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen i spidsen. Formålet med organisationen udspringer af, at Anders Fogh Rasmussen bekymrer sig for demokratiets tilstand.

“Min frygt er, at autokrater og terrorister vil trænge frem, hvis ikke verdens demokratier gør noget. Og her savner jeg lederskab,” siger Anders Fogh Rasmussen om organisationen til Altinget.dk

Og at få kandidater til Europa-Parlamentsvalget til at love at modarbejde falske nyheder, er et af organisationens initiativer til at fremme demokrati, fremgår det af organisationen hjemmeside.

Behov for fokus
100 kandidater fra 21 europæiske lande har indtil videre afgivet løftet om valgintegritet i forbindelse med Europa-Parlamentsvalget. Heriblandt otte danske kandidater.

En af dem er Morten Løkkegaard, der allerede er medlem af Europa-Parlamentet og Venstres spidskandidat til valget 26. maj. Han mener, at initiativets fokus på falske nyheder i valgkampen er tiltrængt.

”Det er et fornuftigt initiativ. Jeg har været meget optaget af, hvad fake news-begrebet i den bredeste forstand betyder for undermineringen af vores demokrati, som vi kender det, herunder vores valgsystem. Det er der behov for at blive sat fokus på,” siger Morten Løkkegaard til TjekDet.

Han bakkes op af SF’s spidskandidat og nuværende Europa-Parlamentsmedlem, Margrete Auken, der også har skrevet under på initiativet. Hun bider især mærke i den klare formulering af de fem kriterier.

”Det (initiativet, red.) er rimeligt skruet sammen. Der er nogle klare kriterier, så selv om noget er i egen favør, har man lovet ikke at hoppe på det,” siger hun.

Foruden Margrete Auken og Morten Løkkegaard har også spidskandidater fra partierne Radikale Venstre, Enhedslisten og Liberal Alliance afgivet løftet. Spidskandidater fra Alternativet og Konservative har understreget til TjekDet, at de også underskriver løftet.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *