Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Robotterne kommer, men stjæler de vores job? Tænketanken DEA har ifølge Berlingske taget et kig ind i krystalkuglen og set, hvordan ny teknologi kommer til at påvirke forskellige brancher.

Rapporten ”Fremtidens Arbejdsmarked”, der er lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik (perioden 2011-2015), giver et indblik i, hvordan den teknologiske udvikling rammer de 1,8 mio. danskere, som i dag er i job.

Undersøgelsens hovedkonklusion er, at 650.000 kan forvente, at deres job ændrer sig på grund af nye teknologier. Men det betyder ikke, at denne gruppe kommer til at stå uden job i fremtiden.

”Der er ikke noget, som viser, at der vil være færre jobs, men flere jobs vil ændre funktion,” siger adm. direktør i Tænketanken DEA, Stina Vrang Elise til Berlingske.

DEA arbejder for at styrke uddannelse, forskning og innovation i Danmark. Rapporten har derfor fokus på, hvilken rolle uddannelse spiller, når teknologien gør sit indtog på arbejdsmarkedet. For ikke alle grupper påvirkes ens.

Konklusionen i rapporten er, at personer uden uddannelse eller personer med en erhvervsfaglig uddannelse har en høj risiko for at deres job overtages af robotter. Knap halvdelen (47 procent) i hver af disse grupper er i risikozonen for, at deres jobfunktion nedlægges eller ændres i takt med, at ny teknologi implementeres.

Akademikere i kortere job
Akademikere er ifølge rapporten mindst udsatte. Kun 14 procent af de personer, der har taget en lang videregående uddannelse, er i risikozonen for, at robotter og ny teknologi overtager deres job.

Men akademikere bliver alligevel påvirket af den nye teknologi. Det mener Katia Dupret i hvert tilfælde. Hun er lektor på Roskilde Universitet og forskningsleder på et projekt om fremtidens arbejdsmarked med særligt fokus på vidensarbejde.

Hun har endnu ikke læst rapporten fra DEA, men til Berlingske siger hun:
”Digitaliseringen betyder, at vi får hurtigt overblik over kompleks viden. Processerne går hurtigere, fordi vi ikke skal bruge så lang tid på at systematisere og finde mønstre selv.”

Katia Dupret mener, at digitaliseringen kommer til at påvirke finanssektoren, revision, de kreative fag, IT- og konsulentbranchen og sagsbehandling indenfor det offentlige.

”I en organisation skal man kunne omstille sig hurtigt, og organisationen ved nøjagtigt, hvor mange medarbejdere der skal bruges den næste måned. Derfor kan man vælge at ansætte i kort tid,” siger Katia Dupret.

Hun konkluderer derfor, at vi kommer til at se langt flere projektansættelser i fremtiden.

Læs mere om automatisering og digitalisering
MH har samlet en række artikler, der beskriver og giver bud på, hvorledes robotter og automatisering vil påvirke fremtidens arbejdsmarked. Gå til denne artikelsamling ved at klikke her!

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *