Postet & Arkiveret under Arbejdsmarkedet.

Det indre marked og arbejdskraftens fri bevægelighed er en utvetydig succeshistorie for Danmark og de danske lønmodtagere, siger Dansk Metals formand, Claus Jensen, i interview på Folkemødet.

Gule Veste kommer vi ikke til at se i Danmark, ligesom vi har set det i Frankrigs gader det seneste år.

Sådan lød det fra Claus Jensen, formand for Dansk Metal, da han torsdag på Folkemødet blev interviewet af Informations chefredaktør, Rune Lykkeberg.

Eller måske får vi dem alligevel at se?

“Jeg kan sige lidt spøgefuldt, at hvis ikke vi gør noget ved klimaudfordringerne, så bliver det ikke Gule Veste, vi får behov for, så bliver det gule redningsveste,” lød det gnæggende fra Dansk Metal-formanden, som flere gange igennem interviewet fik publikum til at grine af velforberedte punchlines.

Spøg til side. Claus Jensen står fast på analysen: Fænomener som vrede demonstranter i gule veste, Brexit eller Donald Trump kommer Danmark ikke til at opleve.

Det skyldes blandt andet, at Danmark har verdens bedste arbejdsmarkedsmodel ifølge Claus Jensen. En arbejdsmarkedsmodel, der gennem tiden har sikret det arbejdende folk i Danmark en meget stor bid af den stadigt voksende “samfundskage”.

“De, der er på arbejdsmarkedet i Danmark, som er omfattet af de overenskomster, vi har lavet, har fået stor del af den velstandsudvikling, der har været gennem de sidste 28 år. Der har mine medlemmer haft en reallønsfremgang på 41 procent.”

EU-positiv fremgang er et sundhedstegn
Analysen underbygges af resultaterne fra de nyligt afholdte valg i Danmark. Modsat mange andre lande i Europa, hvor nye partier og bevægelser sender de “gamle partier” til tælling, er den parlamentariske situation i de nordiske lande mere stabil. Igen på grund af arbejdsmarkedsmodellerne, påpeger Claus Jensen.

“Man har sørget for at få fordelt den velstandsskabelse, der har været, så der ikke er nogen, der føler, at de står udenfor, mens andre bliver pokkers meget rigere. Hvis man har fundet en balance, og i Danmark er balancen nogenlunde på plads, så tror jeg ikke, man kommer til at opleve de der store skred fra den ene fløj til den anden,” siger han.

Claus Jensen fremhæver især europaparlamentsvalget, hvor han ser det som et sundhedstegn, at de EU-positive partier fik flere mandater.

Selv lægger han jo ikke skjul på sin EU-begejstring.

Mens andre dele af fagbevægelsen understreger, at social dumping er en af de største udfordringer for det danske arbejdsmarked, peger Claus Jensen på, at det indre marked og arbejdskraftens fri bevægelighed er en utvetydig succeshistorie for Danmark. Og for de danske lønmodtagere.

“Jeg har været på arbejdsmarkedet fra før, vi fik det indre marked. Jeg kan godt huske i 80’erne, hvordan det var fuldstændigt umuligt for os at eksportere til Frankrig, Italien, Spanien og andre sydeuropæiske lande, fordi de hele tiden fandt på nye årsager til, at lige netop danske produkter ikke kunne sælges i deres lande,” siger Claus Jensen.

Fri bevægelighed er pengene værd
At arbejdskraft kan bevæge sig frit inden for EU’s grænser, også fra østeuropæiske lande til Danmark, er den pris, der skulle betales for, at Danmark kunne få adgang til større markeder – og dermed mere eksport og velstand, mener Claus Jensen.

“Hvis vores salg til udlandet skaber 100 milliarder kroner på grund af det frie, indre marked, og prisen er, at der kommer nogen fra Østeuropa herop og arbejder, så tror jeg stadig, det er rigeligt pengene værd,” siger han.

Helt aflyse social dumping som et strukturelt problem i Danmark vil Claus Jensen dog ikke. Der findes danske arbejdsgivere, som snyder deres udenlandske ansatte. Men Dansk Metal-formanden påpeger, at værktøjerne til at bekæmpe social dumping allerede findes i dag.

“Problemet er, hvis man fra Folketingets side skærer ned på de instanser, der skal holde øje med, om der bliver snydt på vægten. Det har man jo for eksempel gjort med Arbejdstilsynet.”

MH: Lønmodtagerne vinder klart
Formand for MH; Bill T. Brodersen, er helt enig med Claus Jensen i, at arbejdskraftens fri bevægelighed generelt er en stor fordel for lønmodtagerne.
“Erhvervslivet har forstået at udnytte disse muligheder, så vi alle kan blive rigere. Det ændrer naturligvis ikke på, at den til enhver tid siddende regeringen har et ansvar for, at social dumping effektivt bekæmpes,” fastslår Bill T. Brodersen.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *