Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Det er ikke altid let at erkende, at ens syn er blevet svækket.

De fleste af os vil nok være enige i, at synet er en meget vigtig sans. Alligevel kan det være svært at indse, at man har brug for kontaktlinser eller briller. For man vænner sig hurtigt til at se dårligt. Eller at man har brug for at få ændret styrken i de briller eller kontaktlinser, man allerede har.

“Når man ved meget lidt om syn og øjne, kan det være, at man ikke er ligeså opmærksom på sine synsændringer eller synsudfordringer. Både hos sig selv, men også hos sine børn, og hvilke symptomer man skal kigge efter,” forklarer Åshild Martinsen, der er optiker ved Specsavers, til kk.no.

Hun mener, at mange går rundt med et dårligt syn, fordi de ikke er opmærksomme på det.

Men der er otte tegn, der er gode at være opmærksom på, når det kommer til synet:

  1. Hvis objekter, fx skilte, er langt væk, og de er slørede eller uklare, eller du har svært ved at kende folk fra afstand.
  2. Hvis du har et vedvarende behov for at knibe øjnene sammen for at se klarere.
  3. Hvis du har hovedpine pga. anstrengte øjne.
  4. Hvis du har svært ved at se godt i trafikken – særligt i mørke.
  5. Hvis du må have læsestof helt tæt på.
  6. Hvis du er lysfølsom.
  7. Kløe, svie, irritation eller en brændende følelse omkring øjnene.
  8. At du forveksler bogstaver.

Det er derfor vigtigt, at du ofte får tjekket dit syn, og at du lever sundt og er aktiv. Mangel på fysisk aktivitet kan nemlig føre til livsstilsygdomme som diabetes og højt blodtryk, og det kan faktisk påvirke synet negativt.

Vær opmærksom på kontaktlinser
For mange mennesker med dårligt syn kan kontaktlinser være løsningen. Men en undersøgelse har faktisk vist, at helt op til 85 pct. af brugerne sløser med det.

“Hvis man skal bruge kontaktlinser, vil en optiker undersøge øjet, hornhindens form og derefter tilpasse linsen, så den sidder som hånd i handske for at varetage øjet bedst muligt. Det er derfor vigtigt at bruge linser, der er tilpasset til dig og dit behov,” siger Øyvind Sagstad, der er chef med speciale i kontaktlinser i Brilleland.

Man skal altid bruge rensevæske til linserne og huske at vaske hænder, før man rører ved dem. Og så er det vigtigt at aflaste øjnene ved at have et par briller, man kan udskifte linserne med. Især hvis der pludselig opstår lidt rødme.

Kilde: kk.no

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *