Postet & Arkiveret under Livsstil.

Det kan være en udfordring at holde liv i selv den mest simple stueplante. Kender du det? Du vander og vander, men alligevel dør dine stueplanter omkring dig. Det kan der faktisk være ganske gode grunde til.

Anders Røyneberg har skrevet bogen Plantelykke, og han peger på, at det i første omgang er vigtigt at vælge den rigtige plante. For mange vælger flotte planter, der har svært ved at overleve i vores klima.

”De dør ofte i de såkaldte dødsmåneder, nemlig november, december og januar. Det er nemlig måneder med meget lidt tilgængeligt dagslys. Hvis du godt kan lide planter, men mangler grønne fingre, så vælg en let og stabil plante som en guldranke. En god og enkelt plante, der har luftrensende egenskaber,” siger Anders Røyneberg til kk.no.

Syge af for meget vand
Anders Røyneberg forklarer, at når vores planter dør, er det ofte en kombination af overvanding og for lidt lys. Rødderne, der står i for meget vand, får rodbrand, og bladene bliver gule og slappe.

Det er derfor vigtigt at dræne potten for vand. Man kan lave et hul i bunden af krukken, så vandet kan løbe ud, og lerkugler i bunden under jorden kan også hjælpe på problemet.

”Det er meget vigtigt, at planten får lys, hvis du vil lykkes med den. Lys er mad for planterne, så om vinteren skal du sætte planterne på det sted, hvor der er mest lys i boligen, gerne i de sydvendte vinduer. Brug gerne kompasset på din smartphone. Nord giver mindst dagslys, syd giver mest,” forklarer Anders Røyneberg.

Han forklarer også, at nogle planter går i dvale om vinteren og sagtens kan overvintre på et køligt loft. De sover og vågner op igen med nye skud til foråret. Det gælder fx oliventræer, citrustræer og figentræer.

Vask med sæbevand
Hvis skaden er sket, og planten er død, kan man forsøge med et par ting. Er planten udtørret, kan man give den en stor omgang vand. Hvis den har fået for meget vand, kan man forsøge at lade den tørre ud.

”Andre gange kan det hjælpe at se efter små skadedyr, og finder du det, kan du vaske planten, både blade og stilke i sæbevand. Hvis du er heldig, kommer der liv i planten igen,” siger Anders Røyneberg.

Skal man på ferie, kan der holdes liv i planterne ved at lade naboen vande eller fylde en flaske med vand, vende den rundt og føre tuden ned i jorden. Så vil planten ofte drikke og suge vandet til sig, så flasken gradvist tømmes for vand. Man kan også lægge avispapir i bunden af vasken og hælde vand på, som absorberes i papiret. Planten placeres på avisen, og så absorberer den vandet. En selvvandingspotte er også en løsning.

”Og ellers kan du bruge fingertricket. Mange synes, at det er svært at vande. Er du i tvivl, anbefaler jeg at bruge fingeren. Stik fingeren et par centimeter ned i jorden. Er fingeren tør, når du trækker den op, kan du vande,” siger han og tilføjer, at man selvfølgelig skal vande mere om sommeren end om vinteren.

Kilde: kk.no

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *