Postet & Arkiveret under Arbejdsmarkedet.

Regeringen lægger op til at øge den arbejdsgiverbetalte sygedagpengeperiode med 10 dage, viser internt notat ifølge Altinget.dk. Dansk Arbejdsgiverforening advarer om svækket arbejdsudbud og mindre tilbøjelighed til at ansætte medarbejdere med højt sygefravær.

Regeringen planlægger at hente en halv milliard kroner årligt til finansloven ved at forlænge den arbejdsgiverbetalte sygedagpengeperiode med ti dage. Det fremgår af et internt regeringsnotat fra 5. september, som Altinget er i besiddelse af.

Det vil sige, at arbejdsgivere med langtidssygemeldte medarbejdere fremover vil få en større udgift, hvis der kan skaffes flertal for forslaget ved de forestående finanslovsforhandlinger.

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er langtfra begejstret over regeringens planer.

“Det vil være med til at sænke beskæftigelsen, fordi man øger omkostningen ved at have medarbejdere ansat. Så det kan godt være, at man kan få et eller andet regnestykke til at hænge sammen nu og her, men på længere sigt svækker det Danmark,” siger underdirektør Erik Simonsen.

Venstre: Den helt forkerte vej at gå
I dag refunderer staten sygedagpenge til arbejdsgiveren, når en ansat har været sygemeldt i mere end 30 dage. Fremover vil arbejdsgiveren først blive refunderet efter 40 dage, hvis det står til regeringen.

Ifølge notatet, som følger op på et møde i regeringens koordinationsudvalg, forventes tiltaget at lette statens budget med 500 millioner kroner årligt, eller 1,7 milliarder kroner i perioden 2020 til 2023 (indfasning i 2020 vil kun medføre besparelse på 200 millioner kroner).

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har ingen kommentarer, da oplysningerne stammer fra et internt regeringsdokument.

Venstre forholder sig dog stærkt skeptisk til regeringens planer.

“I Venstre mener vi ikke, at det skal være dyrere at være dansker eller drive virksomhed i Danmark. Derfor støtter vi ikke Socialdemokratiets ønske om at øge både de private og offentliges virksomheders omkostninger med en halv milliard kroner om året. Det er den helt forkerte vej at gå,” siger beskæftigelsesordfører Hans Andersen.

Ambitionen om at lade arbejdsgiverne finansiere 10 sygedage ekstra er ikke ny, men udgør en del af finansieringen i Socialdemokratiets sundhedsudspil ”Tid til omsorg” fra efteråret 2018. Her begrundes tiltaget med, at det vil give arbejdsgiverne større incitament til at sikre et godt arbejdsmiljø og forebygge sygefravær.

MH advarer imod bivirkninger
Direktør for MH, Bjarne von Osmanski, advarer også imod at forlænge den arbejdsgiverbetalte sygedagpengeperiode.
“Perioden er tidligere forlænget fra 14 dage til de nuværende 30 dage. En yderligere forlængelse kan få den bivirkning, at små selvstændige virksomheder bliver endnu mere tilbageholdende med at ansætte flere folk,” advarer Bjarne von Osmanski.

Tilbage til nyhedsoversigten

Etiketter:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *