Postet & Arkiveret under Livsstil.

Efter flere år med rekordmange skilsmisser, ser tallene ud til at vende. I de seneste par år er skilsmisseraten i Danmark gået ned igen. 

Rune Zahl-Olsen er familieterapeut og forsker ved Sørlandets Sykehus HF, og han har kigget på data fra 2,7 mio. indgåede ægteskaber i de seneste 128 år. Han anslår, at omkring 40 pct. af alle, der gifter sig, vil lade sig skille i løbet af livet.

Men skilsmisseraten falder, og det betyder en del. For det kan smitte, hvis nogen i omgangskredsen bliver skilt. Faktisk har forskning vist, at hvis et ægtepar har venner, der bliver skilt, så øges risikoen for, at de også bliver skilt, med 75 pct. de første fire år efter skilsmissen. Hvis venners venner har ladet sig skille, er tallet 33 pct., skriver kk.no.

Forandringer i forholdet
Men Rune Zahl-Olsen peger på, at den nedadgående tendens i skilsmisseraten vil betyde, at det kun er 27 pct., der gifter sig, som vil lade sig skille. Der er altså dermed over 70 pct. chance for, at man forbliver gift.

Men hvorfor påvirker det et par, at venner i omgangskredsen bliver skilt? Ifølge eksperten har forskningsverdenen ikke en god forklaring på det, men der kan være noget i det med at være flokdyr.

En skilsmisse blandt vennerne kan føre til forandringer og gnidninger i forholdet, og måske tager man parti i skilsmissen, siger eksperten.

Forældres skilsmisse påvirker
Forskning har også vist, at man har større risiko for at blive skilt, hvis ens egne forældre også er blevet skilt. Det påvirker nemlig barnet, når det senere hen selv skal etablere familie.

”Børn af skilte forældre har en øget sandsynlighed for selv at blive skilt. De bliver gerne tidligere forældre og har ofte et ikke så stabilt samliv som børn af gifte forældre,” siger Anne Reneflot, der er forsker ved Folkehelseinstituttet.

Hun peger også på, at det ikke er tilfældigt, hvilke forældre der bliver skilt.

Mange faktorer påvirker et ægteskab
Dårlig økonomi, lav uddannelse og psykiske sygdomme kan være med til at øge risikoen for skilsmisse, og disse faktorer er også med til at gøre situationen vanskeligere for barnet.

”Det vil sige, at det ikke nødvendigvis bare er skilsmissen i sig selv, men det er særlige faktorer hos forældrene og familien, som man er vokset op i, der både øger risikoen for skilsmisse og vanskeligheder hos barnet,” forklarer Anne Reneflot.

Men den gode nyhed er altså, at skilsmisseraten er vendt, og ifølge Zahl-Olsen har mange nok set og lært, hvor store konsekvenser en skilsmisse kan have.

”Det er jo ikke sådan, at man bliver fri for problemerne med en skilsmisse. Hvis man har børn sammen, skal man jo fortsætte forholdet livet ud,” siger han og understreger, at han tror på, at flere vil kæmpe for kærligheden fremover.

 

Kilde: KK.no

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *