Postet & Arkiveret under Livsstil.

Det er helt okay at nyde julemaden og godterne – når det nu kun drejer sig om få dage.

Når julen er slut, og hverdagen igen begynder i januar, vil mange gerne smide de ekstra kilo, som julen har kostet på kroppen. Men det er typisk ikke de såkaldte ’jule-kilo’, der er det store problem.

”Hvis man begynder julehyggen for mange uger inden jul, kan det godt ske, at vægten er gået op, når vi når til 1. januar. Især hvis man heller ikke øger sin fysiske aktivitet. Men hvis man begrænser julehyggen til en uges tid og til de dage, hvor det rent faktisk er jul, så gør det ikke så meget skade,” siger Karoline Steenbuch Lied, der er ernæringsekspert hos Grete Roede til kk.no.

Hvis du i juledagene sørger for at gå ture og være aktiv, betyder den ekstra fede julemad endnu mindre for din vægt.

Væske i kroppen
De fleste kan dog stadig godt have følelsen af, at julen har været hård for kroppen, når de når til januar. Også selvom de har dyrket motion og kun har spist julemad i få dage. Den fede julemad kan nemt give lidt ekstra væske i kroppen, som nok skal forsvinde igen.

Et kilo er omkring 7.000 kalorier, og i en juleuge vil 2.000 ekstra kalorier hver dag betyde, at du tager to ekstra kilo på. 2.000 kalorier når man hurtigt, når vi taler om fed julemad og godter. Men to kilo er ikke så meget i det store billede.

”Den vægt, du havde før jul, hænger sammen med den livsstil, du har til hverdag. Det betyder, at når du går tilbage til din gamle livsstil efter jul, så vil du som regel tabe dig igen,” siger kostvejleder Desiree Andersen.

For nogen kræver det en ekstra indsats
Problemet med de ekstra kilo opstår for mange allerede i oktober og november, hvor julefrokoster, æbleskive-hygge og mange andre sammenkomster begynder. På den måde kommer julen til at vare meget længe.

Desiree Andersen råder derfor også til, at man holder sig til kun at spise julemad i juledagene, at man får rørt sig, sparer på de flydende kalorier i fx vin og sørger for at få masser af grøntsager i juledagene også.

”Skal man smide julekiloene igen, er det vigtigt, at julen slutter den 1. januar. For de fleste er det nok at gå tilbage til sine hverdagsrutiner igen og til en hverdag med et sundt og balanceret spisemønster og måltidsrytme. Små ting gør en stor forskel, men for nogen vil det kræve en større indsats i januar,” siger Karoline Steenbuch Lied til kk.no.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *