Postet & Arkiveret under Arbejdsmarkedet.

Bykommuner har genetableret arbejdspladser og øget beskæftigelsen, mens yderkommuner har svært ved at følge med efter den økonomiske krise.

Beskæftigelsen er stigende i de fleste kommuner, men yderkommunerne kæmper stadig med at genvinde de arbejdspladser, finanskrisen tog. Det konkluderer VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd) i deres nye analyse over kommunetal. Denne analyse blev i sidste uge præsenteret på KL’s økonomiske topmøde i Aalborg. Ifølge analysen bidrog krisen til, at generelt flere borgere søger mod kommunens større byer efter job og uddannelse, mens befolkningen generelt flytter til større bykommuner.

Mens det er positivt, at den ledighed, som krisen efterlod, er blevet afløst af jobvækst, har det dog sat sine spor på det kommunale plan. Beskæftigelsen blev hårdt ramt af krisen og faldt frem til 2012, hvor den igen begyndte at stige. Siden 2017 har den ligget højere, end da krisen startede. Det har betydet, at arbejdspladserne er kommet igen – i de større bykommuner i hvert fald.

Nogle kommuner har nemlig på ti år fået 20-30 pct. flere arbejdspladser, mens andre har oplevet et fald på 15-25 pct. Det skyldes ifølge analysen blandt andet, at tæt på halvdelen af de beskæftigede borgere arbejder i en anden kommune, end hvor de bor. Vive kan se, at der på trods af den pendling er en tæt sammenhæng mellem vækst i arbejdspladser og antallet af beskæftigede borgere i den samme kommune.

Yderkommunerne har det svært
Det betyder, at kommuner som København, Vallensbæk, Høje-Taastrup og Aarhus oplever, at der både kommer flere arbejdspladser, mere vækst og flere beskæftigede borgere i kommunen. Yderkommuner som Struer, Lolland og Langeland har til gengæld omvendt svært ved at beskæftige borgerne, samtidig med at det er svært at få nye arbejdspladser og dermed højere vækst, viser analysen.

Formand for MH, Bill T. Brodersen, er ikke overrasket over analysens resultater.
“Det er ganske naturligt, at der skabes nye jobs i vækstcentrene, og forsøg på at omfordele jobvæksten via politiske beslutninger har endnu ikke vist sig effektiv. Den aktuelle diskussion om resultaterne af udflytning af statslige arbejdspladser er desværre et godt eksempel på den manglende effekt,” siger Bill T. Brodersen.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *