Postet & Arkiveret under Arbejdsmarkedet.

Forhandlingerne om overenskomstfornyelser for omkring 230.000 arbejdere ser ud til at blive hårde, lød det fra industriens parter, da forhandlingerne blev skudt i gang i onsdags.

Der er ifølge Altinget.dk udsigt til hårde forhandlinger, når der over de kommende måneder skal sikres en ny overenskomst på industriens område.

Sådan lød det fra begge forhandlingspartnere i CO-industri og Dansk Industri, inden forhandlerne onsdag mødtes til et sættemøde (møde hvor forløbet aftales) i Industriens Hus.

“Det bliver uden nogen som helst tvivl en temmelig svær opgave, vi kaster os ud i her. Det er også en enormt vigtig opgave,” sagde Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i DI.

“Jeg er heller ikke i tvivl om, at det bliver hårde forhandlinger,” sagde Claus Jensen, der leder forhandlingerne for CO-industri på vegne af omkring 230.000 arbejdere i industrien.

Startskuddet til OK20
Onsdagens møde mellem parterne er startskuddet til de samlede overenskomstforhandlinger i 2020, hvor i alt omkring 600.000 danskere skal have fornyet deres overenskomster.

Inden mødet gjorde Lars Sandahl Sørensen det klart, at hans vigtigste opgave på vegne af erhvervslivet bliver at sikre, at Danmarks stærke konkurrenceevne er intakt, når der er sat underskrift på de nye aftaler.

“Vi skal sikre de danske virksomheders og Danmarks konkurrencekraft og konkurrenceevne, således at virksomhederne og medarbejderne kan blive ved med at vinde ordrer til Danmark, kan blive ved med at trække en positiv vækstudvikling og blive ved med at trække attraktive arbejdspladser hertil,” sagde DI-direktøren.

Omvendt har Claus Jensen fra CO-Industris hovedfokus på at sikre, at hans medlemmer får en større del af den kage, der skabes i industrien.

“Vores konkurrenceevne er bomstærk og stigende stærk. Virksomhederne har tjent rigtig, rigtig mange penge. Alt det skal selvfølgelig afspejle sig i de overenskomstforhandlinger, vi går i gang med nu,” sagde han.

Forskellige økonomiske analyser
Forhandlingerne indledes umiddelbart efter, at finansminister Nicolai Wammen (S) i midten af december præsenterede en ny prognose for dansk økonomi, der peger på en aftagende vækst i de kommende år.

Det koblede Lars Sandahl Sørensen fra DI med erhvervslivets behov for massive investeringer i teknologi og den grønne omstilling og opfordrede på den baggrund til mådehold i forhandlingerne.

“Usikkerheden er større, end den har været på noget tidspunkt de sidste mange år. Konkurrencen fra udlandet er hård og tiltagende, og det kan mærkes i alle dele af erhvervslivet,” sagde han og fortsatte:

“Derfor ser vi det som en meget vigtig fælles opgave at sikre vores overenskomster, så vi sikrer en blød landing for dansk økonomi, hvor vi ikke sætter vores velstand og arbejdspladser på spil.”

De økonomiske prognoser giver dog ikke anledning til panderynker hos CO-Industris formand, Claus Jensen.

“Så er Lars (Sandahl Sørensen, red.) lidt bekymret for fremtiden. Og ja, det kan man jo altid være. Vi er ikke så negative, at vi kigger med skræmte øjne på fremtiden. Vi tror faktisk på, at det kommer til at gå ganske udmærket,” sagde Claus Jensen.

Han ville ikke gå i detaljer med, hvilke krav han lægger mest vægt på i forhandlingerne.

“Vi går til forhandlingerne med fuldstændigt åbent sind, og så tager vi der, hvor vi synes, at der er mulighed for at få, sådan som forhandlingerne udvikler sig,” sagde formanden for CO-Industri.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *