Postet & Arkiveret under Arbejdsmarkedet.

Antallet af ledige på det danske arbejdsmarked har været tæt på uændret gennem det seneste år, og 2019 ventes ifølge DKNYT at ramme niveauet fra før finanskrisen.

Antallet af ledige har ligget tæt på uændret niveau det seneste år. Omkring 104.400 jobparate står uden for arbejdsmarkedet, og billedet var det samme fra oktober til november, hvor ledigheden steg med 300 til 104.400 personer. Dermed er bruttoledigheden fortsat på 3,7 pct. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Tallet dækker over folk på dagpenge og kontanthjælp, som er klar til at tage et job, samt folk i aktivering. Selvom ledigheden ikke falder, kalder cheføkonom Bo Sandberg fra Dansk Byggeri udviklingen positiv.

”Det er faktisk godt nyt, at ledigheden fastholdes uændret. Det viser, at arbejdsmarkedet indtil videre stadig formår at opsuge stigningen i arbejdsstyrken,” siger Bo Sandberg.

”Det er usikkert og næppe sandsynligt, at den flade ledighedskurve kommer til at fortsætte i 2020. Men indtil videre må man konstatere, at det danske arbejdsmarked stadig er bomstærkt og oftere overrasker til den positive end til den negative side,” siger han i en skriftlig kommentar.

Stilstand kan vende til stigning
Hos Dansk Erhverv vurderer cheføkonom Tore Stramer, at der er stigende risiko for, at stilstanden i ledigheden bliver vendt til en stigning. Han peger på, at der globalt har været tegn på afmatning i økonomien. Det kan have påvirket virksomhedernes aktivitet herhjemme.

”Vi kommer ikke uden om, at risikoen for, at vi kommer til at se en mere tydelig stigning i ledigheden over den kommende tid, er steget betragteligt over de seneste måneder og nu befinder sig på det højeste niveau, siden den europæiske gældskrise rasede i årerne 2011-2012,” siger han til DKNYT.

Samlet set er ledigheden faldet med omkring 62.000 personer siden 2012, hvor efterveerne af finanskrisen stadig trykkede. 2019 ventes at blive det år med den laveste ledighed siden 2008.

MH efterlyser en analyse
Direktør Bjarne von Osmanski fra MH efterlyser en mere konkret analyse af, hvor lav ledigheden kan blive, uden at der for alvor skabes flaskehalse på arbejdsmarkedet.
“Vi kender hos MH til det, vi kalder job-til-job-ledighed (den tid det tager at finde et nyt job) både ved frivillige og ufrivillige jobskifteforløb, og vi kunne da nogen gange godt ønske os, at den tid blev yderligere forkortet,” siger Bjarne von Osmanski.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *