Postet & Arkiveret under Livsstil.

Den rigtige kost har mange positive effekter – også når det kommer til slagtilfælde.

Slagtilfælde er en af de store dræbere på verdensplan. De skyldes enten en hjerneblødning, som skader vævet, eller en blodprop, der ender i hjernen og dermed blokerer blodtilførslen. Og det dør rigtig mange mennesker desværre af hvert eneste år.

Nu viser helt ny forskning, at kost kan gøre meget for at mindske risikoen for slagtilfælde. Undersøgelsen er blevet publiceret i tidsskriftet European Heart Journal og er foretaget på mere end 418.000 kvinder og mænd i Europa, heriblandt danskere.

Deltagerne i undersøgelsen blev fulgt over 13 år, og i løbet af denne tid fik 4.281 af dem slagtilfælde pga. blodprop, og 1.430 fik en hjerneblødning.

Vigtigt med frugt og grønt
Forskerne kiggede herefter på deltagernes spisevaner, og de kunne se, at de personer, der spist meget frugt, grøntsager, fibre, mælk, ost og yoghurt havde lavere risiko for at få et slagtilfælde forårsaget af en blodprop.

Grøntsager, fibre og mælkeprodukter gav ikke lavere risiko for slagtilfælde forårsaget af hjerneblødning.

Overlæge Eli Heggen påpeger, at der kan være mange fejlkilder i et observationsstudie, og det kan især være svært at forske på kost, fordi alt i ens kost hænger så nøjagtigt sammen.

”Men uanset hvad er det positivt, at et studie støtter anden lignende forskning, og at det tyder på, at vi kan forebygge hjertekarsygdomme, og her specielt slagtilfælde, ved at spise mere frugt og grønt, flere fibre og mejeriprodukter såsom mælk, yoghurt og ost,” siger Eli Heggen, der særligt arbejder med kardiologi til forskning.no.

Fibre spillede stor rolle
Det var især fibre, der nedsatte risikoen for at blive ramt af et slagtilfælde forårsaget af en blodprop. Både fibre fra frugt, grønt, korn, bælgfrugter, nødder og frø. Et øget indtag af 10 gram per dag, gav 23 pct. mindre risiko. Det svarer til to færre slagtilfælde per 1.000 indbyggere over en periode på 10 år.

Du kan spise 10 gram ekstra fibre om dagen ved at spise to hele brødskiver af fuldkorn, en portion broccoli og et æble.

Forskerne så også specifikt på, hvordan effekten af at spise frugt og grønt påvirkede. Her viste det sig, at hvis man spiste 200 gram frugt eller grønt per dag, havde man 13 pct. lavere risiko for at få et slagtilfælde.

Til gengæld øgede et højt indtag af æg risikoen for hjerneblødning. Faktisk med 25 pct., hvis man spiser flere æg end gennemsnittet. Forskerne kan dog ikke helt forklare hvorfor, og de kan heller ikke se den samme tendens, når man ser på slagtilfælde.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *