Postet & Arkiveret under Arbejdsmarkedet.

Ved en urafstemning har et flertal blandt arbejdsgiverne og fagforeningernes medlemmer endegyldigt nikket ja til en ny treårig overenskomst for 600.000 privatansatte. Risikoen for en storkonflikt oven i Corona-krisen er dermed definitivt afblæst.

Et markant flertal har sikret en ny treårig overenskomst for 600.000 privatansatte. Det viser resultatet af urafstemningen blandt arbejdsgivernes og fagforeningernes medlemmer, som blev offentliggjort torsdag klokken 12.00.

Dermed er der givet grønt lys til den mæglingsskitse, som toppen af Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) forhandlede på plads i Forligsinstitutionen i marts.

Blandt lønmodtagerne stemte hele 79,8 procent af medlemmerne ja, mens 20,2 procent stemte nej. Den samlede stemmeprocent på lønmodtagersiden var 57,6 procent.

Resultatet er i sig selv ikke overraskende, vurderer Altingets arbejdsmarkedsredaktør Søren Elkrog Friis, som dog hæfter sig ved en historisk høj stemmeprocent, som man skal helt tilbage til 1973 for at se overgået.

“Det er et meget overbevisende ja, som sikrer legitimitet og ro om overenskomsterne i de næste tre år, hvor der nok bliver rigeligt andre udfordringer på arbejdsmarkedet,” siger han.

På arbejdsgiversiden blev afstemningen afgjort blandt de 20 medlemmer af DA’s bestyrelse, som repræsenterer de forskellige arbejdsgiverorganisationer. Her stemte 100 procent ja på et møde torsdag formiddag.

Ingen storkonflikt oven i Corona
Resultatet af urafstemningen betyder, at muligheden for en storkonflikt på det private arbejdsmarked nu er definitivt afblæst.

Reelt har en storkonflikt ikke været en risiko, men det er især værd at bide mærke i, at 68 procent af medlemmerne i 3F har stemt ja, vurderer Søren Elkrog Friis.

I 2017 stemte 60 procent af medlemmerne i landets største fagforbund nemlig nej. Overenskomsten i 2017 blev dog alligevel vedtaget på grund af de såkaldte sammenkædningsregler, hvor stemmerne fra de forskellige fagforbund tælles samlet.

“Det er især værd at hæfte sig ved, at man også har stemt ja i byggegruppen og i transportgruppen, hvor temperamenterne ellers er gået højt under forhandlingerne,” siger Søren Elkrog Friis.

OK20 har været et specielt forløb, fordi de store gennembrudsforlig blev indgået, før corona-krisen, mens de afsluttende forhandlinger foregik i skyggen af den eskalerende samfundskrise. Ifølge Søren Elkrog Friis har det skabt en ekstraordinær situation omkring de private overenskomstforhandlinger.

“På få måneder er vi gået fra toppen af en højkonjunktur til en økonomisk og samfundsmæssig krise, som vi endnu ikke kender omfanget og alvoren af. Flere lønmodtagere end ellers har derfor nok valgt at stemme ja for at have deres på det tørre, mens der i arbejdsgivernes rækker nok er en del, som nu mener, at overenskomsten er lidt for flot,” siger han.

I Dansk Arbejdsgiverforening roser formand Jacob Holbraad den nye aftale og arbejdsmarkedets parter for at tage ansvar i en svær tid.

MH: Godt at forhandlinger fortsatte trods Corona
Indholdet i overenskomsterne på det private arbejdsmarked kan variere, men den bestemmer typisk løn og arbejdstid, samt forhold under sygdom, barsel, ferie og pension.

I FH lyder vurderingen, at afstemningsresultatet “er et rigtig godt fundament at stå på”, når Danmark kommer igennem Corona-krisen.

“I overenskomsterne er der bl.a. aftalt pæne lønstigninger, mere ligestilling omkring forældreorloven, 3 procentpoint mere på fritvalgskontoen, hvor man kan vælge mellem løn, barsel, frihed og pension, og så får lærlinge og elever indbetalt pension fra de er 18 år,” skriver formand Lizette Risgaard i en pressemeddelelse.

Adm. direktør fra MH, Bjarne von Osmanski, er også godt tilfreds med resultatet af urafstemningen.
”Aftalen giver pæne forbedringer for lønmodtagerne, og det er vi naturligvis glade for. Når vi forhåbentlig inden for længe skal til at genåbne samfundet, så er aftalen på plads, og derfor var det godt, at forhandlingerne fortsatte trods Corona-krisen,” fastslår Bjarne von Osmanski.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *