Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Mange foretrækker flydende sæbe, mens andre vælger et sæbestykke. Men hvad er egentlig bedst? 

I disse Corona-tider er det vigtigt at vaske sine hænder godt og grundigt. Men hvordan er det lige med sådan et stykke sæbe, som mange forskellige mennesker bruger i løbet af en dag? Er det fyldt med bakterier? Og er det i så fald bedre med en flydende sæbe?

Ifølge Michelle Sconce Massaquoi, der er ekspert i mikrobiologi ved University of Oregon, spiller det faktisk ikke nogen rolle, hvilken sæbe man bruger – så længe man vasker hænderne ordentligt.

Mennesker er nemlig fulde af mikroorganismer – både bakterier, vira og andre organismer – der ikke gør nogen skade. Mange er faktisk nyttige og er med til at holde en sund og rask, fordi de beskytter mod farlige mikrober.

”At vaske hænderne med sæbe og vand i mindst 20 sekunder mindsker antallet af mikrober på hænderne. Det sker, uanset om vi bruger et sæbestykke eller en flydende sæbe. Begge typer sæbe har nemlig stoffer i, som virker på overfladen og gør, at sæben er effektiv. Faktisk er den friktion, der skabes ved at gnide hænderne mod et sæbestykke, en bonus for håndhygiejnen, fordi det fjerner skidt mere effektivt”, siger eksperten.

Brug flydende sæbe
Der er dog ikke helt enighed mellem forskerne. For Jan Pravsgaard Christensen, der er ekspert i infektionsimmunologi ved Københavns Universitet, mener, at den flydende sæbe er bedre.

”Bakterier kan leve på en håndsæbe. Det gælder særligt E.coli-bakterier, som kan stamme fra afføring. Derfor skal man bruge flydende sæbe eller sikre sig, at håndsæben tørrer ud mellem brug. Når vandet forsvinder, får bakterierne nemlig problemer,” siger han.

Man kan dog ikke få Corona-virus af at dele sæbe, for det er kun bakterier, der kan leve og trives på en fugtig sæbe.

Håndklædet er en bakteriespreder
Uanset håndsæbetypen – så er det vigtigste, at man vasker sine hænder grundigt. Hvis man bare skyller hænderne uden sæbe, har det ingen effekt.

Man anbefaler faktisk, at en grundig håndvask tager 40-60 sekunder. Her er tørring af hænderne i håndklædet også inkluderet. Og det med håndklædet spiller faktisk en stor rolle.

”Det er også en bakteriespreder. I hjemmet bør man faktisk have et håndklæde per person,” lyder det fra Jan Pravsgaard Christensen.

Kilde: Forskning.no

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *