Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Vi er alle forskellige – og det gælder også, når det kommer til søvn. 

Voksne mennesker har et meget individuelt søvnbehov på mellem 6-9 timer, og med alderen bliver ens søvnbehov mindre og mindre. Kvinder har brug for lidt mere søvn end mænd, og stress påvirker søvnkvaliteten.

Det er altså ikke helt nemt at få den søvn, man har brug for, og alle voksne har forskellige søvnmønstre. Nogle kan lide at stå tidligt op, mens andre er natteravne og slet ikke kan gå i seng. Men der findes flere søvntyper end A- og B-mennesker, skriver kk.no.

Arcady Putilov, der ekspert i søvn og biomedicin, har interviewet 1.300 mennesker om deres søvnvaner, og her fandt han frem til, at der findes følgende seks søvntyper:

1. Morgenmennesket
Du er mest effektiv mellem kl. 9-11 og formiddagen, og bliver mere og mere træt i løbet af dagen. Om aftenen er du den mest trætte af alle søvntyper.

2. Eftermiddagstypen
Du er mest effektiv mellem kl. 11-17, men føler dig træt både om morgenen og om aftenen.

3. Powernapperen
Du vågner tidligt og har godt med energi til kl. 11. Det er træt om eftermiddagen og tager gerne en lur ved 15-16-tiden og holder dig vågen til kl. 23, hvor du går i seng.

4. Natteravnen
Tidlige morgener gør nærmest ondt på dig, og du kan slet ikke vågne rigtigt op før kl. 10. I løbet af dagen får du mere og mere energi og er fuld af energi om aftenen.

5. Sømanden
Du er 100 pct. vågen, fra du står op, til du går i seng.

6. Den trætte
Du er konstant træt. Dagen er lang, og du er træt hele tiden.

Søvnen er vigtig
Undersøgelsen har været publiceret i tidsskriftet Personality and Individual Differences. Generelt kan man slå fast, at det er rigtig dårligt for ens helbred, hvis man over lang tid får sovet for lidt og dårligt.

”Skiftende arbejdstider og særligt nattearbejde er forbundet med forstyrret søvn. De, som arbejder om natten, får typisk markant mindre søvn om dagen efter nattevagten, hvis man sammenligner med nattesøvn. På lang sigt er natarbejde desværre forbundet med øget risiko for hjertekarsygdomme, metabolske forstyrrelser såsom vægtøgning og diabetes, mave- og tolvfingertarmsår og øget risiko for brystkræft hos kvinder,” siger søvnforsker Ståle Pallesen.

At droppe en nats søvn har konsekvenser dagen derpå, da man er træt og kan lave ekstra mange fejl på jobbet. Fejl, som man ellers ville have set og reageret på.

Reaktionsevnen vil være dårligere, og det vil svare til, du har en promille på 0,7.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *