Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Det er cirka midt i livet, at flest mennesker føler sig ulykkelige og dårligt tilpas.

Lykkefølelsen svinger i løbet af livet, og den er forskellig fra person til person. Tidligere forskning har dog vist, at man er mest lykkelig, når man er 16 og 70 år.
En ny undersøgelse fra Dartmouth College har nu vist, at den alder, hvor flest føler sig ulykkelige eller dårligt tilpas, er 47 år.

Forskerne har kigget på data fra 132 forskellige lande, og de konkluderede, at hvert land har en U-formet lykkekurve, hvor det laveste punkt på kurven for en person i et i-land er 47,2 år. For en i et u-land er det 42,8 år.

”Studiet viser, at deltagerne i 47 års-alderen har flere negative følelser. Man har snakket meget om 40 års-krisen, da man begynder at tænke på, at man er dødelig og halvvejs i livet. Man begynder måske på en proces, hvor man reflekterer over livet, hvor svært det har været, og hvor man skal hen,” siger Gunvor Marie Dyrdal, som er ekspert i mindfulness og positiv psykologi ved NTNU, til KK.no.

Svækket livskvalitet i 40’erne
Lykken følger altså typisk en kurve i livet, hvor man er mindst lykkelig midt i livet. Mange er nemlig lykkelige, når de er unge, håbefulde og nærmest føler sig udødelige. Når man bliver ældre og får børn og mærker stress og pres i livet, går lykken ned.

”Gennem mit arbejde som terapeut har jeg mødt flere, som følte, at de havde gjort alt det, de skulle. De havde taget en uddannelse, fået børn, hus og job, og så tænkte de på, om det bare var det. De havde forventet mere af livet,” siger Gunvor Marie Dyrdal.

Der er altså nogle faktorer midt i livet, der svækker livskvaliteten midt i 40’erne. Man er ikke længere så ung, måske man begynder at døje med nogle sygdomme, man har et højt stressniveau på jobbet, karrieren skal konsolideres, ens forældre har brug for hjælp, og børnene skal passes og i skole og til fritidsaktiviteter. Mange oplever måske også, at ægteskabet bliver svært, og at der går helt hverdag i ens liv.

Tænker over livets mål
Hvad vil det så sige at være ulykkelig? I undersøgelsen definerede de følelsen af at være ulykkelig som fortvivlelse, angst, ensomhed, tristhed, stress, depression, dårlige nerver, forbier, panik, at være nedstemt, sove uroligt, miste tillid til sig selv, at føle sig mislykket og ikke kunne overvinde vanskeligheder og føle sig værdiløs.

Men lykken kommer så heldigvis igen med alderen. Når børnene flytter hjemmefra, begynder mange at ændre fokus på dem selv, og hvad der er vigtigt i livet for dem.

”Er det karrieren, der er vigtigst? I denne fase tænker mange over, hvad der giver livet mening, og de reflekterer over, om de har taget de rigtige valg, og hvad de har opnået i livet,” siger eksperten.

 

Kilde: KK.no (norsk livsstilsmagasin på nettet).

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *