Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Regeringen har nu holdt sættemøder med Enhedslisten, SF, Dansk Folkeparti og Radikale. Både Dansk Folkeparti og Radikale undrer sig ifølge Altinget.dk over, at så mange kommer fra efterløn.

Efter at have lanceret sit udspil til tidlig pension er regeringen lige nu ved at gennemføre en serie af sættemøder (= planlægning af forhandlingsmøderække) med de politiske partier.

Enhedslisten blev som første parti budt på kaffe i Beskæftigelsesministeriet. Herefter fulgte møder med SF, Radikale og Dansk Folkeparti. I sidste runde fulgte møder med Venstre, Konservative, Nye Borgerlige og Frie Grønne Stemmer (udbryderne fra Alternativet) Liberal Alliance og Alternativet.

Dansk Folkeparti har især koncentreret sig om det skæringspunkt på 61 år, som i regeringens udspil danner bagkant for optjening af den anciennitet på 44, 43 eller 42 år, som giver adgang til pension enten et, to eller tre år før pensionsalderen.

“Vi har ikke lagt os fast på vores endelige krav endnu, men det virker for os at se lidt mærkeligt, at man låser trappemodellen fast ved 61 år, når vi samtidig ved, at pensionsalderen fortsat vil stige,” siger DF’s beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted til Altinget.dk

Flytter folk rundt mellem ydelser
Dansk Folkeparti er overordnet positivt indstillet over for regeringens udspil, men undrer sig dog over, at ordningen ifølge regeringens prognoser primært vil blive benyttet af personer på efterløn eller andre ydelser.

Ud af de 22.000 personer, som forventes at benytte ordningen i 2022, forventes kun 27 procent – eller 6.000 personer, at komme fra job.

“Det overrasker os en del. De flytter jo mest folk rundt mellem ydelser,” siger Bent Bøgsted.

Han henviser til, at Socialdemokratiet selv kritiserede, at man primært flyttede folk rundt mellem ydelser, da VLAK-regeringen, DF og Radikale sidste forår indgik aftale om en ny seniorpension til nedslidte.

“De havde jo selv lagt op til, at tidlig pension var målrettet de aktive på arbejdsmarkedet. Nu vil de så selv lave noget, hvor det primært er folk på efterløn, som får mulighed for at skifte til tidlig pension,” siger Bøgsted.

Radikale Samira Nawa holder døren på klem
Mens Dansk Folkeparti forventes at indtage en nøglerolle i forhandlingerne om tidlig pension, har det længe virket usandsynligt, at Radikale skulle gå med i et forlig.

Støttepartiet har dog på det seneste åbnet en dør på klem for tidlig pension.

Ifølge beskæftigelsesordfører Samira Nawa har det omtalte sættemødet dog ikke ændret ved den grundlæggende skepsis i forhold til en reduktion af arbejdsudbuddet.

“Vi står stadig fast på forståelsespapiret, og har på sættemødet mindet regeringens repræsentanter om, at når der trækkes folk ud af arbejdsmarkedet, så skal der også tages nogen modgående initiativer, som kan sætte mindst lige så mange ind igen,” siger hun.

Radikale undrer sig også over, at tidlig pension i regeringens udspil ikke også er målrettet psykisk nedslidte.

“Det undrer os, at regeringen har fremlagt en model, som alene tager højde for fysisk nedslidning. Og det har vi spurgt ind til,” siger Samira Nawa.

Når sættemøderne er overstået, er det ifølge Altingets oplysninger regeringens hensigt at gennemføre en eller to runder af bilaterale møder med partierne mere, før der indledes reelle forhandlinger.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *