Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Socialdemokratiet siger med Arne-aftalen, der blev landet i lørdags, tak for sidst til de borgerlige og de radikale for dagpengereformen tilbage fra 2011, vurderer Esben Schjørring, der er magasinredaktør hos Altinget.

Aftalen om retten til tidligere pension, som et politisk flertal landede natten til lørdag, er en “total sejr” for statsminister Mette Frederiksen (S) og et nederlag for de borgerlige. Det vurderer Altingets magasinredaktør, Esben Schjørring.

“Det er en total sejr for Mette Frederiksen som statsminister, fordi hun har selv lagt personlig politisk kapital i, at Arne skulle gennemføres, og selvfølgelig også for regeringen som helhed. Nu kan Socialdemokratiet sige, at “det, vi sagde før valget, det gjorde vi efter valget,” og det er ligesom en formel for troværdighed,” siger Esben Schønning.

”Samtidig er det lykkedes at sige tak for sidst til de borgerlige og de radikale for dagpengene, hvor dagpengereformen blev lavet med Radikale og Dansk Folkeparti tilbage i 2011 og gjorde, at Helle Thorning-Schmidt-regeringen var lammet på det spørgsmål. Nu er det så lykkedes at hive DF over i en aftale om Arne, og det gør, at de borgerlige får utroligt svært ved at rulle det tilbage. Så man vinder selv, og man tilføjer også de borgerlige et nederlag,” pointerer Esben Schjørring.

Aftalens indhold
Den aftale, som regeringen, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten har indgået, er lidt anderledes end regeringens oprindelige udspil:

  • Partierne er som en del af aftalen blevet enige om at, grænsen for, hvornår man er berettiget til seniorpension, hæves fra 15 til 18 timer.
  • SU under uddannelse, efter man er fyldt 40 år, tæller nu med i optjeningen af anciennitet på arbejdsmarkedet.
  • Selvstændige omfattes af ”Arne”-aftalen og får desuden mulighed for at tælle fem års underskud med som arbejdsår.
  • Aftalen betyder ifølge aftaleparterne, at flere sosu’er, HK’ere, pædagoger og sygeplejersker får del i retten.

De overordnede principper fra forhandlingsudspillet er videreført med aftalen. Det betyder, at hvis man som 61-årig har været 44 år på arbejdsmarkedet, så får man nu ret til at trække sig tilbage tre år før folkepensionen, mens 42 og 43 år giver ret til, at man kan forlade arbejdsmarkedet for at gå på pension et eller to år før folkepensionen.

MH beklager den smalle løsning
MH’s formand, Bill T. Brodersen ærgrer sig over, at kun 92 mandater står bag aftalen.
“Hos MH mener vi, at det er uheldigt, når vigtige reformer (her på pensionsområdet) gennemføres med meget snævre flertal. Denne type reformer bør være langtidsholdbare, men det snævre flertal bag aftalen er nærmest en garanti for, at betingelserne vil blive ændret, når de blå partier på et tidspunkt igen skal danne regering,” pointerer Bill T. Brodersen.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *