Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

I et dårligt forhold på vej mod en skilsmisse, kan man måske se følgende fem tendenser.

Det er en stor udfordring at holde gang i et parforhold, og for omkring halvdelen af alle ægtepar ender det også med en skilsmisse. Den amerikanske parterapeut Susan Pease Gadouas har skrevet bogen ’At vurdere en skilsmisse’, og her advarer hun mod disse fem faktorer, som ofte går igen hos skilsmissepar:

1. Man modarbejder hinanden
Når den ene i et forhold klager over den anden og vil havde ham/hende til at ændre sig, skaber det en polarisering, og det gør forholdet ustabilt. Hos par, der bliver skilt, har de typisk svært ved at mødes i konflikterne og finde en fælles vej frem.

Eksempel: Man siger f.eks. ’Han gør altid’, ’hun gør aldrig’ og ser partneren som en modstander. Man siger til partneren, at han/hun gør alt værre.
Løsning: Prøv på at se tingene fra partnerens perspektiv og led aktivt efter et sted, hvor I kan mødes.

2. Man taler ikke om følelser og behov
Mange taler mere med venner eller veninder om forholdet end med partneren. Når man kritiserer partneren, handler det ofte om egne behov, og at man ikke føler sig værdsat.

Eksempel: Man begynder sætninger med ’Du burde’ eller ’Hvorfor kan du ikke’. Man føler foragt for partneren og en bitterhed og tænker, at vedkommende burde vide, hvad man kan lide og ikke lide.
Løsning: Stop med at kritisere og brænd ikke inde med følelserne. Sig fra, hvis partneren ikke er konstruktiv og sæt tid af til at tale sammen.

3. Man stopper med at gøre ting sammen
Med årene begynder man at lave ting hver for sig for at undgå konfrontation. Men man skal netop kæmpe sig igennem de svære ting sammen, siger parterapeuten.

Eksempel: Du vil ikke være sammen med partneren, du vil helst undgå at diskutere og orker ikke problemer.
Løsning: Tag hånd om, at I glider fra hinanden. Lad partnere vide, du vil tættere på igen. Gå eventuelt i parterapi.

4. Man laver andre ting
Glider man fra hinanden, distancerer man sig også følelsesmæssigt. Man arbejder måske mere, ser vennerne mere, træner mere eller finder en anden.

Eksempel: Du drømmer om at være i et andet forhold, du arbejder hele tiden og finder hobbyer, hvor du er meget væk. Du indleder et forhold til en anden. Du trøstespiser, gambler eller trøsteshopper.
Løsning: Tag hånd om det og bestem dig for, om du vil kæmpe for dit forhold. At undgå problemerne får dem ikke væk.

5. Man søger ikke hjælp
Mange par søger hjælp alt for sent. Parterapi virker ikke for alle, men det kan måske afhjælpe problemerne, og man får værktøjer til at komme videre. Og i mange tilfælde har man meget at kæmpe for.

Eksempel: Du vil ikke gå i terapi, og du håber på, det bliver bedre med tiden. Forholdet er i dyb krise.
Løsning: Søg hjælp i tide. Det øger chancerne for at finde løsninger, inden det er for sent.

Kilde: Psychology Today, kk.no

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *