Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Det er faktisk en fordel at have stillesiddende arbejde, når det kommer til risikoen for at udvikle demens.

Har man hårdt fysisk arbejde, bliver man hurtigere nedslidt. Men det er ikke kun fysisk – det er faktisk også psykisk. Det viser helt ny forskning fra Københavns Universitet.

Studiet viser, at folk med hårdt fysisk arbejde har 55 pct. højere risiko for at udvikle demens, når man sammenligner med dem, der har stillesiddende arbejde. I undersøgelsen er der taget højde for livsstil og livslængde.

”Når man for eksempel ser WHO’s vejledning til, hvad man kan gøre for at forebygge demens og sygdomme i det hele taget, nævnes fysisk aktivitet som en vigtig faktor. Men vores studie peger på, at det skal være fysisk aktivitet af den ’gode’ slags. Og det er hårdt fysisk arbejde ikke,” siger Kirsten Nabe-Nielsen fra Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet.

Hun har ledet studiet sammen med Nationalt Forskningscenter for Arbejdsmiljø med hjælp fra Bispebjerg-Frederiksberg Hospital.

Forskel på fysisk arbejde
Et andet studie har nemlig netop også peget på, at en sund livsstil faktisk kan halvere risikoen for at udvikle demens – men det er altså ikke uden betydning, hvilken slags fysisk aktivitet der er tale om.

Og så er det vigtigt at sætte fokus på det forebyggende arbejde, da ændringerne i hjernen begynder lang tid før, man går på pension.

”Folk med kortere uddannelse har oftere udfordringer med overvægt, smerter og ringe fysisk form, til trods for at de går flere skridt og i højere grad bruger kroppen som værktøj. Og for en håndværker er det for eksempel ikke tilstrækkeligt at løfte mindre tungt, hvis man ønsker at blive i faget til man er 70 år. For personer med manuelt arbejde og kortere uddannelse er det også nødvendigt at være sundhedsmæssigt forebyggende ved at styrke kroppens kapacitet med for eksempel motion og styrketræning,” siger professor Andreas Holtermann fra Nationalt Forskningscenter for Arbejdsmiljø, der også har været med til at lave undersøgelsen.

Kan også påvirke hjertet
Udover at påvirke hjernen kan hårdt fysisk arbejde faktisk også påvirke hjertekredsløbet og dermed blodtilførslen til hjernen negativt. Og det øger risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme såsom forhøjet blodtryk, blodpropper i hjertet, hjertekrampe og hjertesvigt.

Forskerne vil nu arbejde videre med resultaterne og komme med anbefalinger, der kan hjælpe med at tilrettelægge det hårde fysiske arbejde på en sundere måde.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *