Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Kalenderlys, pakkekalender og julekalender er en del af den danske jul i dag, men det har det ikke altid været.

I denne Corona-tid virker julen vigtigere end nogensinde før. Juletræer pyntes, før kalenderen står på 1. december, der bages julekager i stor stil, og juledekorationerne pryder på bordene.

For børn er julen lig med kalenderlys, pakkekalendere, nissedrillerier og julekalender på fjernsynet. Men sådan har det ikke altid været. Her får du historien bag julekalenderen, kalenderlyset og pakkekalenderen.

Julekalenderen
Når man kigger på julekalenderens historie, har den faktisk eksisteret siden begyndelsen af 1900-tallet.

Juleaften var endnu ikke blevet en familiefest i slutningen af 1800-tallet, og den kristne højtid blev kun fejret af herremænd. I juledagene inviterede de tjenestefolkene på julemiddage, og først i begyndelsen af 1900-tallet blev selve juleaften populær blandt alle.

I de næste årtier blev juleaften en traditionsrig fest hos danskerne, der begyndte at tælle ned. De første papkalendere med låger kom i 1930’erne, og traditionen stammer formentlig fra England.

Der var vers under hver låge, og senere kom der små, malede billeder.

Kalenderlys
Danskerne begyndte at bruge kalenderlyset under 2. verdenskrig. Krigsårene var mørke for danskerne, og besættelsesmagten krævede, at Danmark var mørklagt fra solnedgang til solopgang.

Derfor blev lys prioriteret indenfor. Man producerede kalenderlys, men nogle satte blot selv streger på lys og talte ned til juleaften.

Pakkekalender
Da danskerne begyndte at få penge mellem hænderne, kom pakkekalenderne til Danmark. I 1950’erne og 1960’erne havde man penge til at forlænge julen og give adventsgaver og små pakker.

Nogle af de første pakkekalendere var hjemmestrikkede med små lommer til gaver. I Sønderjylland satte man træsko i vinduet. Havde man været uartig, lå der et stykke kul. Havde man været artig, var der en gave.

DR viste den første julekalender i 1962. Der var 24 optagelser med tegnefilm og børn fra andre lande.

Chokoladekalendere kom til i 1980’erne, og den klassiske skrabekalender fra Tips er fra 1994.

Kilde: Videnskab.dk og seniorforsker Caroline Nyvang fra Det Kongelige Bibliotek.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *