Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Der findes få diæter og træningsprogrammer, der har lige så gode resultater som en måned uden alkohol. 

Hvid januar er et fænomen, der bliver mere og mere udbredt. Og at holde sig fra at drikke alkohol i hele januar er faktisk en rigtig god idé.

Harald Dobloug er læge og vært på en podcast i Norge, og han støtter helt bestemt op om idéen med hvid januar.

”Lad os sige, at man har to uger med fester og alkohol. Det påvirker kroppen i ganske høj grad. Noget af det første, der sker, er, at søvnkvaliteten nedsættes, så man har mindre energi, dårligere evne til at lære nye ting og et dårligere immunforsvar. Samtidig ændrer sammensætningen i blodet sig, og leveren begynder at blive fyldt op med fedt,” siger Harald Dobloug til kk.no.

Herudover kan et højt alkoholforbrug i en længere periode øge risikoen for, at man udvikler angst og depression.

Alkohol er et giftstof
Men de negative effekter ved to ugers højt alkoholforbrug kan faktisk nulstilles, hvis man holder sig fra alkohol i en måned, siger lægen. Har man haft et højt alkoholforbrug over længere tid, tager det naturligvis endnu længere tid.

Søvnkvaliteten bliver bedre, man får mere overskud, det ophobede fedt i leveren forsvinder, og blodtrykket synker til et normalt niveau. De skadelige fedtstoffer i blodet bliver reduceret, og potentielle kræftfremkaldende stoffer mindskes. Og huden bliver igen pænere.

Lægen anbefaler altså gerne en hvid januar – eller hvilken som helst anden måned uden alkohol. Og ikke kun pga. de gode fysiske effekter. Men også fordi, det bidrager til et nyt syn på alkohol.

”Mange af os bruger jo alkohol i de fleste sociale sammenhænge, og vi drikker uden at tænke på det. En hvid måned medvirker til, at man reducerer sit alkoholforbrug resten af året, fordi man bliver mere bevidst om sit eget forbrug. Effekten på kalorieindtaget og økonomien spiller også ind,” siger Harald Dobloug, der understreger, at alkohol faktisk er et giftstof for kroppen.

Pas på med overforbrug
Hvis du vælger at gennemføre en hvid januar, kan det være, du finder ud af, at du måske drikker lidt for meget lidt for ofte. Bruger man alkohol i svære situationer, er det nemlig et dårligt tegn.

Mange, der har et overforbrug af alkohol, begynder med tanken om, at ’man fortjener det’, og alkohol begynder dermed at blive vigtigere og vigtigere i ens hverdag.

”Hvis du jævnligt bruger et par glas vin for at sænke stressniveauet, er det absolut værd at tænke over, om man er på vej i en forkert retning. Der er allerede to ting, der kan fungere som advarselslamper, når man drikker: Hvis det sker hyppigt, og det sker for at opnå noget. Det er ikke altid, der er noget galt, men jeg ville tænke mig om,” siger Jørgen G. Bramnes, der er seniorforsker ved National Kompetencecenter for misbrug og psykisk lidelse.

Kilde KK.no

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *