Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Der er nogle gode og effektive råd til hjernen, når det kommer til at holde fast i årets nye løfter. 

Efter en dyr december med usund mad og for meget alkohol, er det oplagt at begynde det nye år med et nytårsforsæt eller to. Måske skal de sidste fem kilo smides, cigaretterne skal droppes, eller måske du gerne vil læse flere bøger.

Men det er også udfordrende at holde de nye løfter, når der igen går leverpostej og hverdag i den. Derfor får du her nogle råd fra hjerneforskere til, hvordan du kan overholde nytårsforsætterne:

1. Husk at dele forsætterne med andre
Det er en rigtig god idé at fortælle andre om nytårsforsætterne. På den måde føler man sig mere forpligtiget til at overholde de nye mål, og det kan være en hjælp og motivation, at omgangskredsen får spurgt ind til, om man nu får løbet fire gange om ugen, som man satte sig for, eller om man har læst en spændende bog på det seneste.

Det forklarer Troels Wesenberg Kjær, der er klinisk professor og hjerneforsker ved Københavns Universitet.

2. Husk belønning
Det ER besværligt at skulle ud at løbe. Man skal skifte tøj, have løbesko på, og man skal i bad bagefter. At det er besværligt, vil hjernen minde dig om – og derfor handler det om at finde en belønning til hjernen. Så du bliver motiveret og kommer afsted på løbeturen – eller vælger guleroden til og chokoladen fra, hvis du altså vil leve sundere.

”En hel central ting er krybdyrhjernen, der motiverer os. Vi har nogle områder dybt inde i hjernen, der motiverer os. Find ud af, hvad der motiverer dig. Skal det være Netflix bagefter løbeturen, eller skal det være de tre løbeture i sig selv. Så har du styr på motoren i din hjerne – nemlig belønningssystemet,” siger Troels Wesenberg Kjær til Videnskab.dk’s podcast Brainstorm.

3. Få det planlagt i din hverdag
Hvis du arbejder meget og/eller har små børn, kan det være en udfordring at få tid til en løbetur eller læsetid – og dermed at overholde nytårsforsætterne.

Så er det til gengæld vigtigt at planlægge sig ud af det. Det kan være, du kan løbe en tur i frokostpausen på arbejdet, så du får integreret nytårsforsættet i din hverdag.

4. Lav kun nytårsforsæt, hvis du virkelig vil
Du skal ikke lave et nytårsforsæt bare for at lave et. Det skal være vigtigt for dig og dine nærmeste.

”Det skal have helt klare konsekvenser, som vi kan se, er positive både for os selv og vores nærmeste. Det vil sige, at det skal have en vis grad af alvor,” siger Albert Gjedde, der er professor i translationel neurobiologi.

5. Vær vedholdende for hjernens skyld
Et godt hjernetip til at fastholde sine nytårsforsætter er først og fremmest at få etableret en vane – for så bliver det nemmere at vedligeholde den.

Forbindelserne i hjernen er nemlig som små stier, og når man får gået nok på dem, kan de nærmest blive til en motorvej. Det kaldes automatisering. Så hvis man gentager en ny rutine ofte nok, bliver det lettere at fastholde den gode vane for hjernen.

Kilde: videnskab.dk

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *