Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Mange er nok gladest for den lyse eller hvide chokolade, men ofte vælger man den mørke, da den vel er sundere. Men er det nu også rigtigt?

Er du også en af dem, der hiver den mørke chokolade ned fra hylden i supermarkedet i den tro, at det er sundest? Den mørke chokolade med fx 86 % kakaoindhold kan nemlig være lidt bitter at spise – og måske er den ikke altid førstevalget, når det kommer til stykket.

Men er den mørke chokolade egentlig sundere end den lyse?

”Spørgsmålet er, hvad vi mener med sund. Sund betyder for mange færre kalorier, og mange tror, at mørk chokolade har færre kalorier end lys. Men sådan er det ikke,” siger Tine Sundfør, der er ernæringsekspert, til kk.no.

100 gram lys og 100 g mørk chokolade indeholder nemlig begge omkring 470-500 kalorier. Til sammenligning indeholder et æble 40 kalorier.

Mørk chokolade kan noget mere
Hun forklarer, at mørk chokolade endda ofte indeholder flere kalorier end den lyse. Til gengæld har den mørke chokolade nogle egenskaber, som den lyse ikke kan prale af.

”I en mørk chokolade er der jo en højere kakaoprocent, og dermed flere fenoler, som er en antioxidant. Plantefenoler har en positiv sundhedseffekt på blandt andet blodtrykket,” forklarer Tine Sundfør.

Hun peger dog på, at ’nydelse’ også spiller en rolle i forhold til chokolade, og for hende er det vigtigt her.

Nydelsen er det centrale
Når vi nyder chokoladen, påvirkes belønningscentret i hjernen – og det giver velvære og livskvalitet. Så hvis du ikke kan unde dig selv et stykke chokolade eller tre med god samvittighed, så opnår man ikke noget positivt. Den dårlige samvittighed er som en ond spiral, og så er det fuldstændigt ligegyldigt, om chokoladen er lys eller mørk.

”Lidt chokolade i kosten har ikke nogen negative effekter. Problemet er, når vi får dårlig samvittighed, for så tænker vi: ’Jeg må stoppe med det her. Og når det nu er sidste gang, jeg spiser chokolade, så må jeg gerne spise en hel plade.’ Denne overspisning fører til, at folk mislykkes,” siger hun.

Men hvad skal man så vælge, hvis man gerne vil nyde lidt chokolade?

”Mørk chokolade er måske sundere, men man spiser også for at nyde det. Lys chokolade i små portioner som en del af en balanceret kost er også fint. Så køb hellere den chokolade, du allerhelst vil have – og spis så hellere en mindre portion af det,” lyder svaret fra eksperten.

Fordelen ved mørk chokolade er dog også, at bitterheden gør det lettere at begrænse sig. Men svaret er altså, at det vigtigste er at nyde chokoladen – i mindre mængder. Uanset chokoladefarve.

Kilde: KK.no

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *