Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Et borgerforslag fra græsrødder blandt sygeplejersker, pædagoger, jordemødre og andre kvindedominerede fag har på kort tid opnået støtte fra 50.000 og skal nu diskuteres i Folketinget. De vil have ligestilling på lønområdet.

”Ophæv Tjenestemandsreformen fra 1969 – skab ligestilling i lønforholdet mellem offentlige faggrupper”. Sådan lyder et borgerforslag fra en gruppe af sygeplejersker, pædagoger, socialrådgivere, jordemødre og akademikere, der nu skal tages op i Folketinget.

Det kræver støtte fra mindst 50.000 stemmeberettigede, hvis et borgerforslag skal kunne fremsættes i Folketinget. Borgerforslaget blev tilgængeligt den 8. marts og nu har over 50.000 skrevet under ifølge en artikel på DSR (Dansk Sygepleje Råd) skrevet under.

”Det vidner om, at ligestilling i lønforholdet er noget, der optager mange danskere,” mener Grete Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd:

”Det er mange underskrifter på kort tid og vidner om, at rigtig mange finder det urimeligt, at vi her i 2021 stadigvæk ikke har fået løst problemet med kønsdiskriminerende uligeløn. Tjenestereformen fra 1969 er grundlaget for hele miseren. Derfor er det også det mest oplagte sted at tage fat, hvis vi skal have rettet op på lønnen i de kvindedominerede fag. Derfor håber jeg også, at politikerne på Christiansborg tager de mange røster, borgerforslag og underskriftsindsamlinger alvorligt,” siger Grete Christensen.

Med tjenestemandsreformen blev offentligt ansatte placeret på forskellige løntrin, men ikke ud fra objektive kriterier som uddannelse. Derimod blev blandt andre sygeplejersker og pædagoger placeret på lavere løntrin end dengang typiske mandejob som skolelærere og politibetjente. Det skete alene fordi medarbejderne var kvinder. Det er den urimelighed, der med borgerforslaget skal gøres op med.

Ligeløn fylder hos sygeplejersker
Borgerforslaget kommer samtidig med, at Dansk Sygeplejeråd har startet en underskriftsindsamling under overskriften ’Lønløftet’. Her opfordrer DSR til, at politikerne får rettet op på sygeplejerskernes lønefterslæb. Det har over 45.000 foreløbigt skrevet under på.

Med underskriftsindsamlingen stiller underskriverne lige som borgeforslaget krav om, at der gøres op med Tjenestemandreformen. Derudover stilles der blandt andet krav om, at sygeplejerskers løn skal afspejle deres uddannelsesniveau, og at Folketingets politikere sammen med sygeplejerskerne og arbejdsgiverne skal forpligte sig til at skabe ligeløn.

MH: Opbakning i brede kredse
Formand for MH, Bill T. Brodersen, hilser borgerforslaget velkomment.
“Det er min klare opfattelse, at f.eks. gruppen af sygeplejersker aflønnes unaturligt lavt. Deres uddannelse er på professionsbachelor-niveau, og derfor vil en højere lønplacering møde stor forståelse i brede kredse. Det bliver interessant at følge forslaget videre skæbne,” siger Bill T. Brodersen.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *