Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Hvis du undgår æg, hvidt brød og kartofler, er du ikke nødvendigvis sund.

Der findes så mange holdninger til sund kost, at det kan virke umuligt at finde rundt i. Skal man droppe det røde kød? Og hvad med kartofler og æg? Hvor sundt er det lige? Mange vælger faktisk netop at udelukke særlige madvarer fra kosten i troen på, at det er det sundeste at gøre. Men flere madvarer har måske fået et dårligere ry, end de fortjener.

Her er 6 madvarer, der faktisk ikke er så usunde, som du tror:

1. Olivenolie og andre planteolier
Vi har måske fået at vide, at vi skal spare på olien, når vi laver mad, men det betyder ikke, at olien er usund.
”Olivenolie og andre planteolier indeholder mange kalorier, men den er sund, fordi den bidrager med lidt mættet fedt og meget umættet fedt,” siger Anne Marie Skjølsvik, der er ernæringsekspert, til KK.

2. Brød
Der er ingen grund til at være bange for brød i en sund og varieret kost. Det er nemlig en god kilde til mange vigtige næringsstoffer, der er fibre i, og det er mættende. Man kan selvfølgelig tage på, hvis man spiser for mange franskbrødsmadder med Nutella, men spiser man groft brød med sundt pålæg, er der altså ingen problemer.

3. Kartofler
Kartofler har bl.a. fået et dårligt ry pga. lavkarbo-trenden. Men det er synd, for historisk set har kartofler faktisk været en af de vigtigste kilder til C-vitaminer i den nordiske kost.
”Hvis du spiser den i stedet for ris og pasta, så vinder du på det. Færre kalorier og flere vitaminer. Hvis det er i stedet for salat, så er den mere kalorierig,” siger Gunn Helene Arsky, der er ernæringsekspert.
Går man op i kulhydraterne, kan det være godt at vide, at kogte, kolde kartofler, indeholder mellem 10-20 pct. færre kulhydrater end de varme af slagsen.

4. Popcorn
Popcorn er faktisk ikke den værste snack at finde frem, hvis man har lyst til en saltholdig snack. 100 gram chips giver 520 kalorier, mens 100 gram popcorn giver 398 kalorier, så der er altså lidt kalorier at spare.
”Det vigtigste i forhold til at være sund handler om, at man tænker på, hvor meget man spiser. Uanset hvad det er,” siger Anne Marie Skjølsvik.

5. Æg
Æg har været en lidt udskældt spise, hvis man i forvejen døjer med et lidt for højt kolesteroltal. Men i oktober blev et omfattende studie publiceret i The American Journal of Clinical Nutrition, og det viste, at æg slet ikke påvirker kolesterol, som man tidligere har antaget.
Forskerne konkluderede, at et æg-indtag på syv om ugen ikke kunne kædes sammen med et højt kolesteroltal eller hjertesygdomme.
Et æg om dagen kan altså nydes uden problemer.

6. Kød
Vi skal helst spise mindre kød – både for klimaet og vores sundhed. Men kød giver også proteiner, vitaminer og mineraler. Gunn Helene Arsky råder til, man vælger magert kød og styrer uden om pølser og fars. Undgå stykker med synlig fedtmarmorering og undgå kødpålæg tilsat nitrit.
Begræns også dit kødindtag til 500 gram om ugen – så holder du den sunde og ikke så kødrige linje.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *