Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Det kan godt være, det er dejligt at blive længe i dynerne i weekenden, men det er ikke en god idé, siger søvnekspert.

Når vækkeuret ikke ringer i weekenden, kan det være dejligt at sove længe. Men det kan faktisk gøre, at man føler sig mere træt og groggy.
”De fleste voksne mennesker kan klare sig med syv til ni timers søvn,” slår søvnekspert Ståle Pallesen fra Universitetet i Bergen, fast.

Han forklarer, at kvaliteten på søvnen kan have betydning for, om man føler sig udhvilet eller ej. Er søvnen dårlig, får kroppen ikke mulighed for at restituere sig. Det kan fx være, man sover meget let og vågner flere gange om natten. Så kan man godt føle sig træt, selvom man har sovet længe.

Vigtigt at holde en døgnrytme
Men det at sove længe, kan stadig gøre dig groggy, selvom din søvnkvalitet er god.
”Sover du længe, får du ikke nok dagslys. Du kan også ende i en dyb søvn igen, hvis du sover længere end anbefalet. Vågner du fra en dyb søvn, vil du stadig føle dig meget groggy, og det tager længere tid at komme til sig selv igen,” siger søvneksperten.

Øustein Vedaa er også søvnspecialist, og han peger på, at det at være tilstrækkelig længe vågen og at have en fornuftig døgnrytme, er med til at regulere vores søvn. Det er faktisk vigtigt at stå op og gå i seng på samme tid hver dag – også i weekenden.
”Hver gang du sover længe i weekenden, ødelægger du rytmen. For at døgnrytmen overholdes, skal man aldrig stå op mere end to timer senere end dagen før,” siger han.

Gør kroppen klar til natten
Når man opretholder sin gode døgnrytme, er det med til at opfylde det andet kriterie, som regulerer vores søvn. Nemlig opbygningen af et søvntryk.

”Står du op til rimelig tid om morgenen, har du hele dagen til at opbygge et behov for at sove. Det vil hjælpe dig til at sove hurtigere, når du lægger dig til at sove om aftenen, og til at sove dybere om natten. Hvis man sover om dagen, fjerner man også dette søvntryk, som man gerne skal have om aftenen,” siger eksperten.

Søvntrykket opretholdes også bedst, hvis man ikke drikker kaffe og andre koffeinholdige drikke efter kl. 17.

Hvis du har problemer med at sove, kan det hjælpe med et ritual hver aften, som forbereder kroppen på at skulle sove. Fx at folde tæpperne sammen i sofaen eller at tjekke, at dørene låst. Sørg for, at din kropstemperatur er stabil og sæt tid af til at få styr på dine tanker. Skriv det ned, hvis du har brug for det, så der er styr på flyvske idéer eller bekymringer.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *