Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ser et uudnyttet potentiale i borgere med handicap. ”Mennesker med handicap har meget at bidrage med på en arbejdsplads, når rammerne er de rigtige,” siger han.

En femtedel af danskerne i alderen 16-64 år har et fysisk eller psykisk handicap, og kun knap 6 ud af 10 er i arbejde. Det skal der laves om på, mener regeringen, der frem til 2025 vil have 13.000 flere borgere med større handicap i arbejde.

”Vi kan se, at det går den rigtige vej, men vi er langt fra i mål, Vi skal holde fast i indsatsen for at få flere med handicap i arbejde – uanset om det er i et almindeligt job på fuld tid, fleksjob eller skånejob. Det vil gøre en enorm forskel for den enkelte og samtidig være positivt rent samfundsøkonomisk,” siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Særlig fokus på området
Over en periode på fire år er der sat knap 130 millioner kroner af til at styrke indsatsen for at få borgere med handicap i arbejde, og trods corona-krisen er det ifølge beskæftigelsesministeren stadig et af regeringens mål på beskæftigelsesområdet.

”Det betyder, at kommunerne også skal have et særligt fokus på at få borgere med handicap ind på arbejdsmarkedet i år,” siger Peter Hummelgaard.
”Jeg ser fortsat et uudnyttet potentiale. For mennesker med handicap har meget at bidrage med på en arbejdsplads, når rammerne er de rigtige,” siger han.

Har ingen præcise tal
Ambitionen om at få flere borgere med handicap i arbejde er ikke ny. Den blev allerede i 2019 lanceret af VLAK-regeringen.

Præcis hvor mange personer, det siden er lykkedes at få i beskæftigelse, har hverken Danmarks Statistik eller Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) under Beskæftigelsesministeriet dog tal på.

”Der findes ikke et centralt register for handicap. Vi er derfor ikke i besiddelse af registerdata, som vi kan sende,” skriver STAR i et svar til Fagbladet 3F.

Går fremad
Thorkild Olesen er formand for Danske Handicaporganisationer, der er fælles talerør for 35 handicaporganisationer med tilsammen cirka 340.000 medlemmer. Han er enig i, at det generelt går fremad.

”Tallene fra før corona viser, at den største fremgang er i ordinær beskæftigelse. Men der er stadig tale om en gruppe på kanten af arbejdsmarkedet, hvor mange kan have svært ved at tage et almindeligt arbejde,” siger Thorkild Olesen.

”Efter finanskrisen kunne vi se, at beskæftigelsen blandt borgere med handicap faldt hurtigere for mennesker med handicap end for mennesker uden, mens den samtidig var længere tid om at rejse sig igen. Sådan skal det ikke gå efter denne krise,” siger han.

MH: Arbejdsmarkedet skal gøres mere rummeligt
Bill T. Brodersen, der er formand for MH, er tilfreds med, at det går fremad, men han understreger, at der fortsat er plads til forbedring.

”Dels skal arbejdsmarkedet fortsat gøres mere rummeligt, og det kræver, at virksomhederne løfter opgaven og ansætter endnu flere af de personer, som er på kanten af arbejdsmarkedet. Dels ved vi, at revalidering har bedre effekter end andre arbejdsmarkedspolitiske redskaber, så det bør være et fokusområde”, pointerer Bill T. Brodersen.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *