Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Selvom du er oppe i årene, kan du sagtens smide de kilo, du har tilovers.

Det er svært at tabe sig for alle, men mange har desuden en opfattelse af, at det bliver endnu sværere med alderen. Men kan man egentlig bruge sin dåbsattest som årsag til, at kiloene ikke rasler af?

Svaret er faktisk nej. Alderen er i sig selv ikke en årsag til, man ikke bliver tyndere.

”Både hormonniveau, kosten, træning og søvnmønster påvirker vægten. Samtidig ser man, at aktivitetsniveauet falder, når man bliver ældre, hvilket gør det svært at holde vægten. Færre ældre styrketræner, og det gør, man mister muskler, som påvirker forbrændingen. Jo flere muskler, desto højere forbrænding,” siger Anne Marie Skjølsvik, der er ernæringsekspert, til KK.no.

Vægttab kræver livsstilsændringer
Ved at opretholde aktivitetsniveauet, at spise sundt og sove godt har ældre altså i udgangspunktet lige så gode muligheder for at tabe sig som yngre personer. Det blev faktisk slået fast i et studie i december publiceret i Clinical Endocrinology. Her påviste forskerne, at det er en myte, at ældre mennesker har sværere ved at gå ned i vægt end yngre. For alle aldre kræver det nemlig livsstilsændringer og muskelmasse.

”Er man overvægtig og godt oppe i årene kan der være flere fordele ved at tabe sig. Det kan give en lavere risiko for vægtrelaterede sygdomme såsom hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og kræft. Herudover vil det være lettere at være fysisk aktiv og holde sig i form, og på den måde er man bedre rustet til at møde alderdommen,” siger Karoline Steenbuch Lied, der er ansvarlig for kost og ernæring hos Roede.

Det, der ofte er udfordringen for de ældre, er, at de typisk er mindre aktive. Det giver en reduktion i muskelmassen, og det giver en lavere forbrænding. Og dermed bliver det svært at holde vægten og undgå at tage på. Derfor handler det altså om at have fokus på sin muskelmasse og styrketræning.

Træn styrke og kondition
Ens fysiske aldring begynder allerede i 30’erne, og selvom vi ikke kan stoppe aldringen, kan vi bremse den en smule ved at holde os aktive og styrketræne, så forbrændingen øges, og træne kondition, da det er godt for hjertet og reducerer risikoen for en række sygdomme.

”God kondition bidrager til, at man bedre kan tackle hverdagens udfordringer. Træning er også vigtig for den mentale sundhed. Så vores generelle råd for ældre er at træne mere – også styrketræne – at spise mindre og have en sund, varieret og balanceret kost. Det er vigtigt at præcisere, at et stort vægttab ikke nødvendigvis er målet, men det at arbejde med en ændring af vaner betyder noget. Vaner, som man kan trives med og som kan give et bedre helbred, når du bliver ældre,” siger Karoline Steenbuch Lied.

Her får du nogle få råd til at opnå et vægttab på en sund og holdbar måde:

  • Hav fokus på den mad, du kan spise mere af, og ikke på den mad, du skal skære ned på.
  • Spis mange grøntsager. De indeholder fibre, der giver en god mæthed. Fyld gerne tallerkenen halvt op med grøntsager til aftensmaden.
  • Spis grove kornprodukter.
  • Planlæg dine måltider og spis ofte, så du ikke bliver voldsomt sulten og falder i med usunde sager. Find en rytme, der passer dig og holder dit blodsukker stabilt.
  • Drik ikke dine kalorier. Hold dig til vand og skær ned på sukkerholdige drikke og alkohol.

Lær om næringsindholdet i madvarer, du spiser, så du er bevidst om, hvad du putter i munden.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *