Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Det gælder især, når det kommer til risikoen for at udvikle lungekræft.

Jo før man stopper med at ryge, desto bedre. Allerede fra dag 1 falder risikoen for ryge-relaterede sygdomme, og derfor er det aldrig for sent at stoppe med at ryge. Men det passer nok ikke helt, at en eks-ryger kan opnå samme status på sundhed, helbred og dødelighed som en ikke-ryger.

For hvis man ryger som ung, så har man en højere risiko for at blive ramt af en række sygdomme. Og det gælder allerede, fra man er helt ung.

Fire danske forskere fra Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse ved Bispebjerg-Frederiksberg Hospital har nemlig gennemgået en række studier, som igennem længere tid har fulgt en gruppe individer, og de fandt frem til, at selvom man som kvinde stopper med at ryge som 30-årig, har man næsten dobbelt så høj risiko for at dø af lungekræft, når man sammenligner med ikke-rygere.

Kroppen kan ikke reparere skader
Som kvinde er der desuden også en 5 pct. højere risiko for at dø op til 12 år efter rygestoppet.

De nye resultater piller altså ved opfattelsen af, at man sagtens kan ryge, til man bliver 30 år uden at opleve sundhedsmæssige konsekvenser.

”Rygning og tobak indeholder rigtig mange kræftfremkaldende og giftige stoffer, der giver nogle akutte skader allerede i ungdommen, men også varige mén, som kroppen ikke kan reparere igen. Det gælder især lungekræft, siger Charlotte Pisinger, der er professor i tobaksforebyggelse ved Københavns Universitet og som er en af forskerne bag undersøgelsen,” til Videnskab.dk.

Forskerne fandt også frem til, at rygning giver en dårligere lungefunktion – også når man tog højde for andre faktorer. Rygning giver også dårligere potens hos mænd og graviditetskomplikationer hos kvinder.

Alle år med rygning tæller
Selvom resultaterne er nedslående for dem, der har røget som unge, gælder det stadig om at stoppe med at ryge så tidligt som muligt. Og ikke at vente, til man bliver 30 år, fordi man tror på, at konsekvenserne så forvinder.

”Alle undersøgelser konkluderer, at jo tidligere man stopper, desto mindre risiko har man for at blive alvorligt syg eller dø af rygning. Skaden hober sig op. Så hellere stoppe, mens man er 20 eller 25 end vente til de ’magiske 30 år’. Er man 20 og stopper, kan man måske forhindre, at alvorlig hjerte- eller lungesygdom udvikler sig tidligt i livet, eller at man ikke kan få børn,” siger Charlotte Pisinger.

Selv for en person på 70 år, vil et rygestop forbedre helbredet for hver dag, der går, slår forskerne fast.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *