Antallet af nye job var i marts det højeste i et halvt år, men den samlede beskæftigelse er stadig lavere end før corona.
Antallet af lønmodtagere på det danske arbejdsmarked steg med 6.000 personer i marts, og det er den største stigning i beskæftigelsen i et halvt år. Det viser tal fra Danmarks Statistik. En vigtig baggrund for den positive udvikling er, at butikkerne netop i marts fik lov til at genåbne efter mere end to måneders nedlukning.
Samlet er der nu 2,77 millioner beskæftigede i Danmark. Ifølge Danmarks Statistik er beskæftigelsen 32.000 personer lavere end før corona-udbruddet sidste år. Da det stod værst til, var beskæftigelsen faldet med 75.000 personer.
Antallet af beskæftigelsen kan dog have ændret sig de seneste måneder, idet både april og maj har budt på en yderligere genåbning af samfundet, og det har sendt flere i job. Det kan være på f.eks. restauranter, barer og caféer, men også poderne, der er blevet hyret i tusindvis over hele landet.
Hos Arbejdernes Landsbank vurderer cheføkonom Jeppe Juul Borre, at der lige nu er stor aktivitet på arbejdsmarkedet og rift om hænderne:
”Dansk økonomi er kommet op i et højere gear, og det sætter en imponerende beskæftigelsesfremgang en tyk streg under. April og maj kommer til at følge i helt samme spor, hvor genåbningen genskaber en del af de tabte job. Vi kan se det allerede nu i antallet af jobopslag, som når historiske højder. Der er tryk på lige nu,” fastslår Jeppe Juul Borre.
Beskæftigelsesministeriet udgiver dagligt tal for antallet af ledige i Danmark – som ikke må forveksles med beskæftigelsen – men her viser udviklingen, at antallet af arbejdsløse er faldet markant de seneste måneder. Antallet af ledige dog lige nu 745 personer højere end før corona-krisen.
MH-formand glæder sig over udviklingen
Bill T. Brodersen, der er formand for Merkonomernes Hovedorganisation, glæder sig over den positive udvikling.
”Det er virkelig glædeligt, at beskæftigelsen nu udvikler sig så positivt. Vi skal dog huske på, at der fortsat er godt 5.500 personer, der er tilmeldt en arbejdsfordelingsordning, hvor man arbejder på nedsat tid og får dækket resten med en forhøjet dagpengesats,” fastslår Bill T. Brodersen og fortsætter:
”Vi har flere af vores medlemmer, der fortsat er på denne ordning, og vi venter derfor lidt med at juble helt ubetinget over udviklingen. Når vores medlemmer er kommet tilbage på helt normale arbejds- og ansættelsesforhold, så skal vi nok deltage i fejringen af den gode udvikling.”
Skriv et svar