Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Det er ikke helt ligegyldigt, hvilke pølser du vælger at smide på grillen, når sommermiddagen skal nydes, og det handler om sundhed.

Det er sommer og grillvejr, og for de fleste danskere betyder det, at der bliver smidt en ekstra pølse på grillen, når bøffen nu alligevel er sat over. Men hvor usundt er det egentlig at spise en grillpølse?
Ifølge en ernæringsekspert kommer det an på flere ting.

”Pølser er i sig selv ikke supersunde, men hvis du ikke spiser det så ofte, gør det ikke så meget at spise en enkelt. Men spiser man det jævnligt til aftensmaden og også til særlige lejligheder, så har det en stor betydning, hvilke pølser du vælger. Og hvad du spiser til,” siger Tone Lise A. Hjørnevik, der er ernæringsekspert, til kk.no.

Salt, fedt og forarbejdet kød
En pølse består af forarbejdet kød, hvilket sundhedsmyndighederne anbefaler, at man skærer ned på. Der er også meget salt i pølser, og de indeholder mættet fedt og mange kalorier. Man kan dog gå efter at vælge pølser med en højere kødandel og lavere fedtindhold i forhold til standardpølserne fra supermarkedet.

Nogle ostepølser har faktisk en højere kødandel – og det gælder også andre specialpølser. Derfor er det en god idé at tjekke næringsindholdet. Man kan også vælge vegetar- eller kalkunpølser.

”Både vegetar- og kalkunpølser indeholder mindre mættet fedt end svinepølser. Vegetarpølser indeholder også mere fiber og har en højere andel af proteiner og mindre salt,” siger Tone Lise A. Hjørnevik.

Tilbehøret er afgørende
Derfor kan man altså godt tillade sig at grille en pølse, hvis det ikke er ofte, og det er de sundere pølsetyper.

”En pølse i et brød med ketchup på anbefaler jeg ikke som hverdagsmad. Men bruger man magre pølser eller kyllingepølser med fuldkornspasta og grønt til, ser jeg ikke et problem i at spise det til hverdag,” siger eksperten.

Så kan man spise pølsebrød til ved særlige lejligheder – og her kan man jo igen vælge fuldkorns-pølsebrød og ketchup uden sukker for at få en lidt sundere menu. Men det kommer også igen an på, hvem man er.

”Det, som er sundt for en overvægtig person på 30 år, er ikke nødvendigvis sundt for en underernæret på 75 år eller et aktivt barn på fem. Man må orientere sig i forhold til, hvor man selv står og ikke altid stirre sig blind på avisoverskrifter og bloggere,” siger eksperten.

Sådan bliver pølsen lidt sundere at spise:

  • Spis masser af salat og grøntsager til pølsen. Vælg de grove pølsebrød og fuldkornspasta.
  • Undgå kartoffelsalat og vælg ketchup uden sukker.

Vælg pølser med en højere kødandel, lavere saltindhold og mindst muligt mættet fedt.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *